Postul National Geographic difuzează de duminică, din 2 aprilie, de la ora 21.00, serialul-documentar în opt părți „Origini: Drumul omenirii”, ce urmărește inovațiile care au creat lumea modernă.
Postul National Geographic difuzează de duminică, din 2 aprilie, de la ora 21.00, serialul-documentar în opt părți „Origini: Drumul omenirii”, ce urmărește inovațiile care au creat lumea modernă.
În această eră tehnologică ce se dezvoltă rapid, alimentată de telefoane inteligente, sateliți și „următoarea mare descoperire”, „Origini” se oprește să examineze cele mai importante întrebări ale universului:
Seria prezentată de Jason Silva (cunoscut nouă din „Îți joacă mintea?”) explorează aceste evenimente explozive, cum ar fi descoperirea și utilizările focului, războaiele, apariția medicinei sau a banilor, evenimente care au conturat viețile noastre moderne.
„Origini” încorporează povestirea dramatică bazată pe scenariu, secvențe de documentar, analize ale experților și potpuri-uri audio-vizuale realizate de John Boswell, cunoscut internațional ca Melodysheep.
În episodul ce deschide serialul, „Scânteia civilizației”, descoperim momentele specifice din istorie când focul ne-a permis să creăm, să anihilăm, să ne extindem și să dominăm. Nimic din toată istoria omului nu explică mai bine existența noastră decât focul; a fost exploatat și utilizat de-a lungul atâtor secole și definește cine suntem și cine vom deveni. Silva ne poartă în timp către anul 12.000 î.e.n. când triburile nomadice depindeau de foc, acesta fiindu-le arma esențială în lupta pentru supraviețuire împotriva prădătorilor înfometați.
Facem un salt apoi către 1232 e.n. când dinastia Jin a dezlănțuit cea mai spectaculoasă apărare împotriva hoardelor mongole atacatoare: proiectilele. Praful de pușcă a produs primele explozive chimice care au schimbat pentru totdeauna războiul modern.
Silva ne duce apoi către 1666, când focul și-a demonstrat din plin identitatea de armă cu două tăișuri în timpul Marelui Incendiu din Londra, care a distrus peste 90 de biserici și 13.000 de case, îngenunchind mai bine de 100.000 de oameni care au rămas fără adăpost. Acest dezastru a dat naștere unui nou tip de oraș modern și a pus bazele uneia dintre cele mai iluminate perioade din istorie: Revoluția Industrială.
Înaintăm rapid câteva secole până la anul 1926, în Lumea Nouă, unde savantul american Robert Goddard a devenit unul dintre pionierii rachetelor moderne, cel care a creat primele astfel de rachete, pregătind scena pentru zborul spațial.
Citește și:
Nat Geo People difuzează un nou serial documentar: „Spitalul plutitor”
National Geographic anunță data premierei pentru serialul „Geniul: Einstein”