Modifica setarile cookie
Homepage  / Netflix

Serialul „New Amsterdam” ajunge la final. Tot ce trebuie să știi despre sezonul 5

de Andreea Hentea,

Extrem de îndrăgitul serial „New Amsterdam” (difuzat în România de Netflix, cu titlul „Spitalul Bellevue”) se va încheia cu sezonul cinci, care va avea treisprezece episoade, scrie deadline.com.

Difuzat de Netflix din 15 februarie 2021, serialul „Spitalul Bellevue” (lansat în 2018 de postul NBC) și-a câștigat rapid locul în preferințele spectatorilor, datorită scenariului inteligent, plin de umanitate, dar și distribuției charismatice, care face ca personajele să ni se lipească instantaneu de suflet.

Serialul se află în prezent, în Statele Unite, la sezonul al patrulea. Decizia de înnoire a contractului pentru serial în sezonul 2022-2023 face parte dintr-un aranjament încheiat pe durata a trei ani. Conform acestuia, serialul se va încheia o dată cu sezonul al cincilea, cel mai scurt, care va avea treisprezece episoade. Astfel, producția va număra, în total, 92 de episoade.

Serialul creat de David Schulner, care este și producător executiv, și regizat de Peter Horton pentru Universal Television, îl are în centru pe dr. Max Goodwin (Ryan Eggold), noul director care vine la acest spital public, unul dintre cele mai vechi din țară, cu scopul de a reforma mentalitatea angajaților, de a lichida birocrația și de a le oferi o îngrijire cu adevărat eficientă pacienților.

Organizația Mondială a Sănătății a lăudat serialul

Recent, David Schulner a vorbit despre moștenirea lăsată de serialul „New Amsterdam”, care depășește orice probleme financiare sau legate de audiență și chiar orice premii. „Aș dori să împărtășesc cu voi recunoașterea meritelor serialului de către Organizația Mondială a Sănătății, ceea ce ne face mai mândri decât orice premiu sau curbă neliniară de rating de 30 de zile”, a spus el.

Creatorul serialului s-a referit la o scrisoare pe care a primit-o anul trecut de la Christopher Bailey, responsabil pentru Arte și Sănătate la Organizația Mondială a Sănătății, în care acesta le spunea lui și echipei sale „cât de mult apreciem noi, la OMS, munca voastră și serialul pe care l-ați realizat”.

Rasismul, ca maladie

Serialul a fost lăudat pentru eforturile sale de a „formula problemele de sănătate publică și abordările care deseori nu răzbat până la spitale sau la emisiuni medicale televizate”, inclusiv daunele aduse mediului cauzate de spitale și modurile de a le face sustenabile din punct de vedere ecologic, problemele de nutriție și accesibilitatea îngrijirilor medicale. De asemenea, a fost apreciat „modul în care a fost tratată pandemia de Covid-19 în serial și implicarea permanentă a personajului dr. Max Goodwin în problemele comunității, inclusiv propunerea lui de a se include rasismul în următoarea versiune a «Clasificării statistice internaționale a bolilor și a problemelor de sănătate înrudite», publicată de OMS”.

La începutul pandemiei, serialul „New Amsterdam” a ajuns să combine în mod straniu ficțiunea și realitatea. Plasat și filmat la New York, epicentrul inițial al focarului de Covid-19 din Statele Unite, serialul tocmai avusese inclus un episod despre o pandemie de gripă mortală în New York. Scris în 2019 și intitulat inițial „Pandemie”, episodul a fost apoi redenumit „Ușile noastre sunt întotdeauna deschise”. Un invitat prezentat în acel episod, Daniel Dae Kim, a fost în curând testat pozitiv, iar un scenarist și trei membri ai echipei s-au numărat printre primele cazuri de îmbolnăvire de coronavirus în interiorul unei producții de televiziune.

În cele din urmă, NBC a decis să amâne pe termen nelimitat episodul despre pandemia de gripă, care fusese programat pentru 7 aprilie 2020, la câteva săptămâni după izbucnirea pandemiei. Începutul producției sezonului trei a fost amânat din cauza pandemiei și a necesității de a construi decoruri noi (deoarece în spitalul adevărat, folosit de serial, au fost internați pacienți reali cu Covid).

Ficțiunea, în ajutorul realității

Fiind singura dramă medicală filmată în New York în primele zile întunecate ale pandemiei, „New Amsterdam” s-a conformat tuturor restricțiilor. De asemenea, echipa serialului a livrat echipament de protecție, măști, mănuși și halate Departamentului de Sănătate din New York, când acesta, copleșit de creșterea exponențială a cazurilor, s-a confruntat cu un număr scăzut de provizii medicale.

În actualul sezon patru, dr. Max Goodwin (Ryan Eggold), care a renunțat între timp la funcția de director medical al Spitalului Bellevue pentru a fi alături de dr. Helen Sharpe (Freema Agyeman) în Marea Britanie, revine și o provoacă pe succesoarea sa, dr. Veronica Fuentes (Michelle Forbes), când aceasta vrea să anuleze schimbările pe care el s-a luptat să le impună.

Pe lângă Ryan Eggold și Freema Agyeman, distribuția principală a serialului îi include în acest sezon pe dr. Lauren Bloom (Janet Montgomery), dr. Floyd Reynolds (Jocko Sims) și dr. Iggy Frome (Tyler Labine). În acest sezon, serialul introduce și un nou personaj recurent, un medic hipoacuzic, dr. Elizabeth Wilder, interpretată de actrița Sandra Mae Frank, la rândul ei hipoacuzică. Serialul a fost lăudat și pentru faptul că a inclus în distribuție actori cu dizabilități, printre care se numără Rachel Handler, care are piciorul stâng amputat de sub genunchi în urma unui accident de mașină din 2012.

Deocamdată nu știm când vor fi difuzate următoarele sezoane ale serialului în România. Primele două sezoane sunt disponibile pe Netflix România.

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te