Toată lumea știe că americanii au făcut teste nucleare în Nevada, dar ei nu au fost singurii: în anii ‘50 și britanicii se străduiau să fie cât mai aproape de plutonul fruntaș de state care încercau să pună mâna pe bomba atomică. Și-și stabiliseră pentru asta drept cartier general de testare a armelor nucleare zona de sălbăticie din sudul Australiei, în regiunea Maralinga, „nelocuită”, după cum afirma foarte convingător guvernul britanic.
Aici, sub numele de cod „Operation Buffalo”, maiorul Leo Carmichael (Ewen Leslie), inginer al armatei australiene și erou al celui de-al Doilea Război Mondial, are misiunea de a ține departe de ochii lumii baza militară secretă și activitățile acesteia. Lucru destul de greu de făcut, având în vedere faptul că superiorul lui, generalul Crankford (James Cromwell), poreclit cu afecțiune de cunoscuți „Cranky”, nu e deloc de ajutor.
În plus, la bază ajunge și dr. Eva Lloyd-George (Jessica De Gouw) – oficial meteorolog, neoficial spion al M16 – care începe să pună cam prea multe întrebări. Și ca să-și iasă cu totul din minți bietul maior, din adâncul „nelocuitei” regiuni Maralinga, apare o familie de aborigeni care sunt foarte curioși ce fel de nori sunt aceea care explodează ocazional în mijlocul pustietății.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5
O producție cu suficiente motive de interes
Serialul „Operațiunea Buffalo”, care-a avut premiera în Australia pe 31 mai 2020, a avut cronici combinate. The Guardian scrie că producția este „câteodată amuzantă ca o comedie, câteodată densă ca o dramă, dar combinația dintre cele două nu e niciodată complet satisfăcătoare”.
Într-un interviu pentru Variety, regizorul-scenarist Peter Duncan explică: „Am crezut că este ceva macabru, dar mi-am dat seama că povestea conține multe dintre lucrurile care-mi plac mie cel mai mult. Bombe atomice, politicieni, diplomați, soldați, aborigeni, spioni… era ceva irezistibil!”.
De fapt, serialul este o combinație de istorie, aventuri, comedie neagră și thriller, iar producătorii l-au ales pe australianul Peter Duncan (nominalizat la Karlovy Vary International Film Festival pentru „Children of the Revolution”, din 1996) tocmai pentru limba sa ascuțită.