Homepage  / Seriale

„Severance”, serialul SF de la Apple TV+ care face furori în lume

„Severance”, serialul SF de la Apple TV+ care face furori în lume

de Andreea Hentea,

Proaspăt lansatul serial SF „Severance”, disponibil pe platforma Apple TV+, se bucură de mare succes, având o distribuție excelentă și, mai ales, o premisă incitantă, care pune într-o lumină terifiantă – chiar dacă doar în plan ficțional - destinul celor mai mulți locuitori ai planetei. 

Subiectul acestui noi drame SF create de Dan Erickson (care a scris scenariul celor nouă episoade ale primului sezon) și regizate de Ben Stiller și Aoife McArdle, este unul de-a dreptul incitant. Subalternii din echipa condusă de Mark (Adam Scott) au fost supuși unui operații în urma căreia amintirile din viața profesională le-au fost separate chirurgical de cele din viața personală.

Când un coleg misterios apare într-un spațiu aflat în afara serviciului, toți sunt antrenați într-o călătorie menită să le destăinuie adevărul despre joburile lor.

Serialul „Severance” îi are în distribuție, alături de Adam Scott, pe Zach Cherry, Britt Lower, dar și pe veteranii John Turturro, Patricia Arquette și Christopher Walken.

Christopher Walken, John Turturro, Adam Scott, Britt Lower și Zach Cherry / Credit line: Profimedia

Cum a început totul

Jumătate din acțiunea serialului „Severance” are loc în micul departament MacroData Technology al companiei Lumon Industries. Aici nu există ferestre, nici afișe pe pereți. În cele patru cabine din centrul sălii, patru angajați procesează date, studiază cifre și le ordonează în dosare.

Este o muncă plictisitoare, dar angajații par destul de mulțumiți, discutând despre carieră și despre succesele lor. 

Totul pare în ordine până la sosirea unei noi angajate, Helly (Britt Lower), care le este prezentată celorlalți în sala de conferințe. Ea pune o serie de întrebări din care reiese că nu are idee cine este sau de ce se află acolo.

Helly a fost supusă unei proceduri chirurgicale controversate numite „programul de separare”, care este necesară pentru a lucra la Lumon Industries.

În urma acesteia, un implant este introdus în creierul unui angajat, „separându-i” total viața de acasă de cea de la job. În aceste condiții, angajatul nu va avea nicio amintire despre serviciu când va ajunge acasă și nicio idee despre viața personală când se va întoarce la lucru.

Prezenta versiune a lui Helly, de exemplu, aparține companiei Lumon și tot ceea ce se întâmplă la job va fi șters din memoria ei în timp ce va lua liftul și va merge spre casă în seara următoare. 

Detaliile jobului îi sunt prezentate lui Helly de către Mark (Adam Scott), care a fost promovat după ce prietenul lui cel mai bun, Petey (Yul Vazquez) a fost concediat brusc.

Noua responsabilitate, pe lângă despărțirea de singurul său apropiat – fiindcă versiunile de la job ale acestor oameni, denumite „innies”, au doar colegii în viața lor – l-a făcut pe Mark să se clatine.

Situația se înrăutățește când Helly ripostează, încercând iar și iar să părăsească Lumon Industries, doar pentru ca versiunea ei din afara jobului, denumită „outey”, să o trimită în continuare la slujbă.

Colegii lui Mark, Dylan (Zach Cherry) și rafinatul Irving (John Turturro), încearcă să dea o mână de ajutor, dar conflictul le atrage atenția unei șefe misterioase pe nume Peggy (Patricia Arquette) și adjunctului ei, Milchick (Tramell Tillman).

Christopher Walken și Dichen Lachman joacă rolurile unor angajați ai companiei Lumon care vor schimba pentru totdeauna viața lui Helly și a lui Mark.

Ecouri excelente

Aceasta este premisa noului serial „Severance”, pe care prestigiosul site de critică de film rogerebert.com l-a caracterizat deja drept „amuzant, terifiant și strălucit în egală măsură”.

Una dintre cele mai impresionante producții ale ultimilor doi ani, „Severance” are teme demne de Franz Kafka și o originalitate ce trimite la stilul lui Charlie Kaufman.

În lumea din „Severance”, tehnologia de o sofisticare inimaginabilă tinde să acapareze oamenii, dar unii dintre ei reușesc, încă, să-și perceapă umanitatea și individualitatea. 

Serialul beneficiază de jocul perfect echilibrat al protagonistului Adam Scott („Marile minciuni nevinovate”, „The Twilight Zone”) și de regia inspirată a lui Ben Stiller (consacrat în comedie, dar, se pare, foarte inspirat și în abordarea acestei drame) și Aoife McArdle („Minunata lume nouă”).

Serialul „Severance” ne oferă „o narațiune complexă, cu personaje de care ne atașăm și pe care ne dorim să le vedem eliberate dintr-o dimensiune absurdă, pe care numai o ficțiune inteligentă de acest gen ar putea-o construi”, a mai scris același site.

După succesul primului sezon (lansat pe 18 februarie, anul acesta, și încheiat cu episodul difuzat de Apple TV+ pe 8 aprilie), se pregătește și sezonul al doilea, care va avea zece episoade.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton