Homepage  / Știri / Televiziune

Sezonul 2 al serialului „Geniul”, dedicat lui Picasso, are premiera la Nat Geo pe 23 aprilie

Sezonul 2 al serialului „Geniul”, dedicat lui Picasso, are premiera la Nat Geo pe 23 aprilie

de Redactia Tvmania

Puțini pictori au fost atât de impresionant de prolifici precum Pablo Picasso. El a fost unul dintre cei mai influenți și apreciați artiști ai secolului al XX-lea, iar cariera sa s-a extins pe o perioadă de peste 80 de ani din cei 91 de viață, timp în care a produs un număr estimat de opere de 50.000. Firea sa pasională și spiritul creator nestăvilit au marcat iremediabil viața sa personală, care a inclus căsnicii tumultuoase, numeroase aventuri și alianțe politice și personale mereu schimbătoare. Reinventându-se constant, Picasso s-a străduit mereu să inoveze și să împingă limitele expresiei artistice, ajungând să-și creeze o reputație internațională de geniu.

 

Difuzat în premieră luni, 23 aprilie, de la ora 21:00, al doilea sezon al serialului din zece părți, nominalizat la premiile Emmy, Globul de Aur, Screen Actors Guild, GENIUL: PICASSO explorează dăruirea expatriatului spaniol pentru arta sa, contribuția sa la arta modernă și viața sa personală zbuciumată. Noul sezon, creat de Fox 21 Television Studios, îi are ca producători executivi pe Brian Grazer și Ron Howard de la Imagine Entertainment, MWM Studios și EUE/Sokolow Entertainment. Ken Biller, producător executiv, scenarist și regizor, revine și pentru acest sezon al doilea.

 

Antonio Banderas (The Skin I’m in, The Mask of Zorro) readuce la viață cariera artistică a lui Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Crispiniano de la Santísima Trinidad Ruiz Picasso. Tânărul Picasso, cel care respinge studiile academice și se alătură cercului de tineri artiști și scriitori boemi ce încearcă să găsească succesul în Spania și Franța începutului de secol XX,  este interpretat de Alex Rich (Glow, True Detective).

 

Clémence Poésy (The Tunnel, Final Portrait) o interpretează pe Françoise Gilot, pictoriță franceză și autor bestseller, care a avut o legătură de un deceniu cu Picasso din care au rezultat doi copii și care a fost singura femeie suficient de puternică încât să reziste intensității feroce a artistului și să-și vadă de viața sa după despărțire. Sebastian Roché (Young Pope, The Man in the High Castle) este Emile Gilot, tatăl tiranic al lui Françoise. Robert Sheehan (Fortitude, Misfits) îl interpretează pe Carles Casagemas, student la arte și poet spaniol, care a fost unul din cei mai apropiați prieteni ai lui Picasso. Poppy Delevigne (Kingsman: The Golden Circle, King Arthur: Legend of the Sword) o portretizează pe Marie-Thérèse Walter, amantă și muză a lui Picasso, cea care i-a dăruit acestuia prima fiică. Aisling Franciosi (Game of Thrones, The Fall) este Fernande Olivier, artist și model francez, pe care Picasso a pictat-o în peste 60 de portrete.

 

Acești actori se alătură membrilor distribuției din primul sezon, nominalizat la premiile Emmy, Globul de Aur și SAG: Samantha Colley (The Crucible) în rolul Dora Maar, fotograf și pictoriță franceză, de asemenea amanta și muza lui Picasso; T.R. Knight (Grey’s Anatomy, The Catch) ca Max Jacob, unul din primii prieteni ai lui Picasso în Paris; Seth Gabel (Salem, Fringe) în rolul Guillaume Apollinaire, unul din cei mai importanți poeți ai secolului al XX-lea și un frecvent colaborator al lui Picasso; și Johnny Flynn (Lovesick) care are o apariție specială în rolul actorului francez Alain Cuny.

 

Producția celui de-al doilea sezon al aclamatului serial a început anul trecut, cu filmări în diferite locații unde Picasso însuși a trăit și a lucrat. Între acestea, a fost inclusă și o filmare de trei zile în Málaga, Spania, locul de naștere atât al lui Picasso cât și al lui Banderas, unde echipa a filmat în aceeași casă în care Picasso s-a născut, în biserica unde a fost botezat și în arena de coridă unde a găsit atât de multă inspirație în tinerețe.

 

”Artiștii slabi copiază. Artiștii buni fură.”

 

Intercalând secvențe cu Pablo (Rich), tânărul hotărât să-și exprime propria viziune prin arta sa cu scene în care îl vedem pe creatorul vizionar și maestrul tehnic Picasso (Banderas), serialul pornește din orașul spaniol de coastă, Málaga. Copilul Pablo (Alessio  Scalzotto) învață să deseneze sub îndrumarea tatălui său, José Ruiz Blasco (David Wilmont Anna Karenina, The Guard), care este profesor de artă la o școală provincială.

 

Refuzând să-și urmeze studiile, finanțate de unchiul său înstărit, dr. Salvador Ruiz (Jordi MollàRiddick, Knight and Day), Pablo îl întâlnește pe Carles Casagemas (Sheehan) într-o tavernă din Barcelona unde se adună liber-cugetătorii. Spirite asemănătoare, cei doi călătoresc la Paris în căutarea faimei și bogăției, dar ei sunt doar doi dintre atâția alți artiști spanioli aspiranți, atrași de capitala franceză. Inspirat de viața de noapte pariziană, dar nemulțumit că trebuie să imite stilurile clasice preferate de vânzătorii de artă, Pablo începe să creeze lucrări comerciale, între care se numără și cea care înfățișează sala de dans Le Moulin de la Galette. Dar atunci când tragedia lovește, lucrările sale iau o întorsătură dramatică, iar el adoptă o paletă compusă aproape exclusiv din nuanțe de albastru.

 

Locuind într-o casă dărăpănată din Montmartre, Pablo frecventează cabaretul local Au Lapin Agile, unde se întrunește cercul său de prieteni, ce-l include și pe poetul, pictorul, scriitorul și criticul francez Max Jacob (Knight). Aici o întâlnește pe viitoarea sa amantă Fernande Olivier (Franciosi), pe care o pictează cu intimidate, afecțiune și erotism tandru. Renunțând la paleta și temele din Perioada Albastră, Pablo alege drept subiecte târgurile de distracții și artiștii de circ, pe care le înfățișează în nuanțe de roz lăptos, ce amintesc de poemele lui Guillaume Apollinaire (Gabel), unul dintre numeroșii poeți ce se aflau printre prietenii săi cei mai apropiați. Stilul său vesel atrage atenția unor noi colecționari și sponsori, între care și câțiva americani bogați ce trăiesc în Paris, precum Gertrude (Tracee Chimo Bad Jews) și Leo Stein (Iddo GoldbergPeaky Blinders).

 

”Învață regulile ca un profesionist, ca să le poți încălca precum un artist.”

 

Picasso (Banderas), acum un bărbat de peste 40 de ani, căsătorit și cu un fiu din primul mariaj, începe o aventură clandestină cu Marie-Thérèse Walter (Delevigne), o femeie mult mai tânără. Picasso și Walter au un aranjament de viață în comun informal pentru o perioadă, după nașterea fiicei lor, Maya. Deși personalitatea rezervată și maleabilă a lui Walter este ca un refugiu pentru Picasso în timpul căsniciei sale zbuciumate, lipsa ei de curiozitate intelectuală devine o problemă pentru el. Picasso începe curând o nouă aventură cu frumoasa fotografă Dora Maar (Colley), care este egala lui în privința ambiției, intelectului și pasiunii. Maar devine amanta și însoțitoarea sa constantă, realizând fotografii din timpul creării tabloului Guernica, o mărturie vizuală puternică a lui Picasso despre bombardarea de către naziști a micului oraș spaniol chiar înainte de cel de-al doilea Război Mondial.

 

Pe când se afla la o cină cu Maar, ce urma în curând a fi părăsită, Picasso flirtează cu Françoise Gilot (Poésy), care se află la același restaurant cu prietena sa din școală și colegă artistă Geneviève Aliquot (Stephane Caillard Bastille Day) și cu actorul Alain Cuny (Flynn). Deși Gilot are 21 de ani, iar Picasso 61, cei doi încep curând un parteneriat care este atât romantic cât și profesional, în acest timp Maar fiind chinuită de depresie. Picasso are doi copii cu Gilot, fiul Claude și fiica Paloma, iar relația lor se destramă, în cele din urmă, după mai bine de un deceniu.

 

Filmat în diferite locații din Europa, între care Paris, Málaga, Barcelona, Budapesta și Malta, documentarul amintește de o serie de personalități binecunoscute care l-au întâlnit pe Picasso, precum Coco Chanel, Henri Matisse, Georges Braque și Jean Cocteau. GENIUL: PICASSO are premiera globală în aprilie, pe National Geographic, în 172 de țări și 43 de limbi.

 

GENIUL: PICASSO îi are ca producători executivi pe Brian Grazer, Ron Howard și Francie Calfo de la Imagine și coproducător pe Anna Culp; Ken Biller este producătorul, scenaristul și regizorul serialului. Din partea MWM Studios, Gigi Pritzker și Rachel Shane sunt producători executivi, iar Melissa Rucker este coproducător. Pentru National Geographic, Carolyn G. Bernstein este vicepreședinte executiv și director al diviziei de dezvoltare și producție globală. Serialul este produs de Fox 21 Television Studios, Imagine Television și MWM Studios.

 

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton