Homepage  / Oscar

Şi totuşi cine câştigă la Oscar 2011?

Şi totuşi cine câştigă la Oscar 2011?

de Redactia Tvmania

A 83-a ceremonie de decernarea a premiilor Academiei Americane de Film e programată pentru naoptea de 27 spre 28 februarie (duminică spre luni) şi va fi trasnmisă în direct de HBO, de la ora 3.00. Pe cine pariază fanii, criticii şi juriul? Aflaţi mai jos.

Criticii de film şi jurnaliştii străini de la Hollywood (care acordă anual Glolburile de Aur) au ridicat în slăvi „Reţeaua de socializare”, trâmbiţând că filmul va fi marele câştigător al serii, la Oscar. Dar apoi „Discursul regelui” a devenit favoritul şi pare a avea toate ingredientele pentru a fi desemnat învăngător pe 27 februarie (spune o poveste adevărată, tragică, dar optimistă în acelaşi timp, e emoţionant şi are un protagonist demn de toată admiraţia). În plus, „Istoria cântăreşte mai greu decât popcornul” (cum a spus Steven Speilberg în 1982, după ce „E.T., extraterestrul” pierdea trofeul pentru cel mai bun film în faţa peliculei „Ghandi”), aşa că „Discursul…” nu poate pierde – spun alte voci, majoritare în ultimele zile. Dar aşa să fie? Mai jos, analizăm cine ce şanse are la trofeul pentru „cel mai bun film”.

Celelalte premii

Până acum ceva vreme, „Reţeaua…” era favoritul pentru Oscaruri: adunase toate premiile criticilor de film şi ale jurnaliştilor străini de la Hollywood. Dar apoi „Discursul regelui” (premiat până atunci doar pentru Colin Firth) a ras totul la Screen Actors Guild, Director’s Guild of America şi BAFTA.

Sistemul de votare

Academia desemnează cel mai bun film al anului trecut folosind un sistem unic de colectare a voturilor. Membrii ordonează filmele nominalizate în ordinea preferinţelor, de la 1 la 10. Dacă un film obţine 51% din voturi din prima rundă, este declarat câştigător. Cum asta nu se întâmplă niciodată, procesul se repetă, redistribuindu-se sufragiile peliculei plasate pe ultimul loc celorlalţi candidaţi. Filmul plasat pe primul loc de cât mai puţini juraţi e eliminat. Sistemul asigură consensul, dar facilitează şi o dilemă: ar putea fi mai profitabil pentru un film să nu fie preferatul unei majorităţi, să fie pe locul 2 sau 3 şi să stângă voturi  de pe urma membrilor care vor opta pentru restul nominalizaţilor. Deci, cine ştie, chiar dacă „Discursul regelui” e pe primul loc în majoritatea listelor, „Reţeaua de socializare” ar putea, totuşi, câştiga.

Membrii Academiei

Branşa actoricească (cea mai mare parte a juriului de 5.777 de persoane) a votat deja, la Screen Actors Guild, cu „Discursul…”, care mizează mult pe jocul actoricesc. Evident, şi vârsta votanţilor este un factor demn de luat în considerare: cu o medie de 57,7 ani (conform unei statistici realizate de publicaţia „The Hollywood Reporter”), bătrâneii Academiei nu ar alege „Reţeaua de socializare”. Oare câţi dintre ei înţeleg fenomenul sau au conturi pe Faceboook?

Număr de nominalizări

„Discursul…” are 12, cele mai multe din toată lista şi este favoritul, mai ales că în 75% dintre cazuri, în ultimii 40 de ani, cel mai bun film a avut şi cele mai multe nominalizări.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton