Începând de duminică, 23 ianuarie, de la ora 19.00, BBC Earth difuzează serialul documentar „Planeta verde”, în original „The Green Planet” (2022).
de Mioara Tronaru,
Începând de duminică, 23 ianuarie, de la ora 19.00, BBC Earth difuzează serialul documentar „Planeta verde”, în original „The Green Planet” (2022).
Postul a programat în fiecare duminică câte unul dintre cele cinci episoade ale documentarului. După primele două episoade din ianuarie, producția va continua în februarie, tot duminica, de la aceeași oră.
Sir David Attenborough ne propune o nouă călătorie uluitoare, de această dată în lumea mai puțin cunoscută, și aparent fără nimic surprinzător, în lumea plantelor. „Planeta verde” ne demonstrează că plantele trăiesc vieți secrete, nevăzute și ascund comportamente remarcabile și povești emoționante.
Documentarul are la bază mai bine de două decenii de noi descoperiri și se folosește de camere speciale pentru a le dezvălui.
Fiecare dintre cele cinci episoade prezintă o serie de plante, dezvăluind provocările cu care se confruntă acestea și secretul lor pentru a supraviețui, din toate zonele lumii, de la deșert, jungla tropicală și lumea subacvatică la mediul urban.
„Planeta verde” este un serial de cinci episoade despre organismele care fac posibilă orice alt fel de viață: plantele. Cel mai sălbatic carnivor și cel mai mare ierbivor își datorează în egală măsură viața plantelor. Și poate cel mai important lucru pe care ni-l arată serialul documentar este primatul lumii vegetale.
Mulți dintre noi, cei care suntem fascinați de viața sălbatică, suntem atrași mai degrabă de păsări, mamifere sau insecte, specii care se mișcă și care chiar seamnă un pic cu noi, cu care reușim să empatizăm. Nu este însă atât de ușor să te atașezi de un stejar. În mod tradițional, majoritatea documentarelor care ilustrează viața sălbatică a făcut vedete animalele. Parțial, pentru că și noi suntem animale, parțial, pentru că acestea fac diverse lucruri interesante: luptă, zboară, sar, ucid și chiar fac sex.
Dar niciunul dintre aceste lucruri nu s-ar întâmpla fără plante. Iar „Planeta verde” reușește să ne arate plante care într-adevăr se mișcă, se atacă unele pe altele, ucid animale și, da, fac sex – chiar dacă nu chiar ca noi. Și sir David Attenborough ne dezvăluie o lume plină de minuni.
Precum acesta:
Cum se luptă plantele, se poate vedea aici:
Imenșii copaci ai pădurii tropicale se străduiesc să se înalțe deasupra coronamentului pentru o porție de lumină solară. Dar când unul dintre acești giganți cade este într-adevăr un dezastru pentru copacul căzut (deși unul care vine la sfârșitul unei vieți lungi), dar este și o ocazie incredibilă pentru multe alte specii care încep imediat să umple spațiul lăsat liber. În căldura umedă a pădurii tropicale, căderea unui uriaș declanșează o explozie de viață nouă.
Tot în primul episod, vom fi martorii înfloririi uneia dintre cele mai mari și mai ciudate flori din lume: Rafflesia keithii, din Borneo, care poate ajunge până la un metri diamentru.
Puteți vedea momentul aici:
Viața pe uscat a fost posibilă pentru animale, tocmai pentru că plantele au ajuns primele acolo. Dar, pe măsură ce viața s-a dezvoltat, unele animale s-au întors în apă, devenind vidre și balene, iar unele plante au făcut aceeași călătorie. Așa au apărut lotușii care acoperă lacul sau algele.
Printre minunile celui de-al doilea episod, vom vedea și nufărul gigantic Victoria amazonica, originar din regiunea Pantanal, Brazilia.
Aceia dintre noi care trăim în zonele în care se derulează anotimpurile considerăm ritmul anual ca pe ceva obișnuit și nu suntem uluiți decât de modul în care se desfășoară viața în deșerturi sau în pădurile tropicale. Dar sir David Attenborough ne demonstrează că schimbarea unui peisaj sălbatic britanic de la un anotimp la altul este unul dintre cele mai mari miracole ale vieții de pe Pământ: de la un iad înghețat la un rai verde luxuriant în decurs de câteva săptămâni.
Oricine a crescut vreodată o mușcată într-un ghiveci pe balcon a aflat la un moment dat că plantele mor fără apă. Deci cum supraviețuiesc plantele în deșert? Unele specii își fac rezerve de apă în interiorul lor, cum ar fi cactușii, care protejează această prețioasă resursă cu propriul lor corp. Dar există și alte strategii care fac ca viața să existe într-un mediu imposibil.
Relația dintre oameni și plante este însăși povestea vieții pe Pământ. Acum, suntem pe punctul de a crede că ne-am ridicat deasupra proceselor naturale: că am depășit natura. Dacă acest lucru este adevărat sau dacă este de dorit este chiar subiectul episodului final.