Homepage  / Sănătate

Socul, arbore medicament. Cum poate fi utilizat

Socul, arbore medicament. Cum poate fi utilizat

de Redactia Tvmania

Totul poate fi folosit, în scop terapeutic, de la acest arbore: florile, fructele, frunzele, chiar și scoarța copacului, sunt utilizate, din vremuri străvechi, în prepararea siropurilor, decocturilor, infuziilor, sucurilor și cataplasmelor.

Din Antichitate, oamenii de știință ai vremii vorbeau despre utilizările medicinale ale socului: Plinius cel Bătrân, Hipocrate și Galenus îl recomandau în infecțiile respiratorii, pentru că modifica producția de mucus, flidizându-l și eliminându-l. Urme ale utilizării lui se găsesc și în Asia ori America de Nord.

Socul are, așadar, o reputație foarte bună și, cum crește liber peste tot în Europa, ar fi și păcat să nu profităm de resursele pe care ni le oferă. Iar acum suntem fix în perioada în care ne putem bucura de florile lui minunate. Aceste flori parfumate conțin, ca de altfel toate celelalte părți ale plantei, compuși cu proprietăți terapeutice recunoscute și demonstrate științific: bogate în fenoli, flavonoide și taninuri, ele sunt adesea folosite în ceaiuri pentru a provoca transpirația, dar și ca expectorante. Ceaiurile și siropurile din floare de soc sunt recomandate în cazul gripei și răcelii, pentru că ameliorează rapid și semnificativ simptomele (febră, tuse, durere de cap). Conținutul bogat de vitamine și taninuri ajută la diminuarea riscurilor de boli cardiovasculare, iar florile (ca și frunzele) sunt utilizate cu succes în tratamentele împotriva obezității.

Dar efectele medicinale sunt multe și variate, socul având proprietăți antiinflamatoare, depurative, diuretice, expectorante, imunostimulante și antioxidante.

Fructele de soc, care au aceleași proprietăți, pot fi consumate și în sosuri, dulcețuri, vinuri.

Atenție însă: socul este contraindicat la persoanele care suferă de anemie și porfirie și trebuie să cereți acordul medicului în cazul copiilor sub 12 ani.  

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton