Modifica setarile cookie
Homepage  / Advertorial

Solarul de legume - De ce avem nevoie pentru a-l construi și întreține

de Redactia Tvmania

A construi un solar de legume este o alegere inspirată pentru a produce propriile alimente, cu un control mai mare asupra mediului de creștere a plantelor și cu posibilitatea de a avea legume sau fructe proaspete tot timpul anului. Înainte de a obține toate acestea însă, este important să construim totul așa cum trebuie ceea ce înseamnă că avem nevoie de experiență sau de cineva cu experiență precum și de elementele necesare, care să aibă desigur, o calitate cât mai bună. 

Construirea unui solar de legume

În primul rând, veți avea nevoie de un spațiu adecvat pentru solar. Dimensiunea solarului depinde de cantitatea de legume pe care doriți să le produceți. De asemenea, solarul ar trebui să fie amplasat într-un loc cu expunere bună la soare, preferabil sud sau sud-est.

În al doilea rând, veți avea nevoie de materialele adecvate pentru construcția solarului. Majoritatea solarelor sunt realizate din structuri de oțel sau aluminiu, acoperite cu folie din plastic sau policarbonat. Acesta din urmă este mai durabil, dar și mai costisitor.

O considerație suplimentară este sistemul de irigație. Un sistem de irigație prin picurare este adesea cea mai bună alegere pentru un solar deoarece oferă o hidratare uniformă și reduce riscul de boli. Totodată, acesta este cel mai eficient sistem când se utilizează și folia de mulcire. 

Luând însă în considerare toate elementele necesare și rolul acestora, ne putem pune de acord că cea mai importantă este folia de acoperire. Aceasta are atât rol de protecție a culturilor din solar cât și rol de a ajuta la buna dezvoltare a acestora prin crearea unui climat suficient de cald în interior.

În ceea ce privește protecția, prima mențiune este cea a protejării împotriva dăunătorilor precum animale sălbatice, păsări sau insecte dar și a grindinei, ploilor acide sau dacă vorbim și despre sezonul rece, a zăpezii. De asemenea, o folie de calitate limitează și razele UV ale soarelui care, în cantități prea mari, doar dăunează legumelor. O alegere bună pot fi astfel foliile de 170 microni din magazinul Regal Fermierul.

În alegerea celei mai bune folii pentru acoperirea unui solar este bine să luăm în calcul toate aspectele de interes precum materialele din care acestea sunt realizate, grosimea, gradul de opacitate sau de transparență, prețul, durata de viață și nu numai. În timp ce unele materiale sunt mai rezistente la acțiunea continuă a luminii solare altele nu vor rezista atât de mult și astfel, trebuie schimbate mai des. Dacă vrem deci un solar în care să avem culturi pe toată perioada unui an, este bine să alegem o folie cu o durata de viață mai mare chiar dacă asta înseamnă să plătim mai mult. 

Din fericire, găsim în magazin și folii speciale, tratate cu soluții care le oferă o protecție sporită împotriva razelor UV dar și a altor intemperii sau la acțiunea substanțelor chimice și a îngrășămintelor aplicare culturilor. Și acestea au prețuri ceva mai mari dar merită la rândul lor investiția, dat fiind faptul că oferă garanția unor culturi mai bune, calitativ dar și cantitativ, aspecte importante pentru cei ce fac asta mai ales cu scopul de a le vinde.

Întreținerea unui solar de legume

După construirea solarului, pasul următor este întreținerea lui. Întreținerea solarului de legume implică câteva aspecte esențiale.

1. Controlul Temperaturii: Unul dintre cele mai mari avantaje ale unui solar este capacitatea de a controla temperatura. În zilele foarte calde, este important să puteți ventila solarul pentru a preveni supraîncălzirea plantelor. În timpul iernii, s-ar putea să fie necesar un sistem de încălzire. Acesta poate fi un încălzitor electric sau o soluție mai ecologică, cum ar fi un colector solar.

2. Umiditatea: Umiditatea este un alt factor important de monitorizat într-un solar. Un nivel prea mare de umiditate poate favoriza apariția bolilor. Asigurați-vă că aveți un sistem de ventilație adecvat pentru a regla umiditatea.

3. Îngrășăminte și Pesticide: În funcție de tipul de legume pe care le cultivați, s-ar putea să aveți nevoie de anumite tipuri de îngrășăminte sau pesticide. Este recomandat să optați pentru soluții naturale sau organice, pentru a păstra sănătatea plantelor, a dvs. și a mediului.

4. Inspectarea Regulară: O inspecție regulată a solarului și a plantelor este esențială. Căutați semne de boli sau de infestări cu dăunători, și luați măsuri imediate dacă observați orice problemă.

5. Rotirea Culturilor: Pentru a menține solul sănătos și plin de nutrienți, este o idee bună să rotați culturile. Aceasta înseamnă că nu ar trebui să plantați același tip de legume în același loc an de an.

Tot în ceea ce privește întreținerea, este bine de știut că în timp pe folie de poate depune praf, care poate împiedică pătrunderea în interior a razelor solare și a căldurii. Astfel, când suprafața foliei devine deja prea opacă, este bine să o curățăm. Fie că avem un solar de tip arcadă sau unul cu forme mai pătrate, aplicarea unui jet de apa cu un furtul poate fi suficientă.

Construirea și întreținerea unui solar de legume nu sunt astfel sarcini atât de simple. Beneficiile sunt însă numeroase. A avea un solar de legume înseamnă a avea acces la legume proaspete și sănătoase tot timpul anului, cu un control mult mai mare asupra modului în care acestea sunt cultivate. Cu atenție și grijă, solarul de legume poate fi o sursă nesfârșită de hrană sănătoasă și satisfacție personală.

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te