Pe celebra actriță o vom vedea din 13 noiembrie pe Netflix, în filmul „Ai toată viața înainte” (2020), inspirat de splendida carte omonimă a lui Romain Gary. Pelicula este regizată de Edoardo Ponti, fiul ei cel mic.
Pe celebra actriță o vom vedea din 13 noiembrie pe Netflix, în filmul „Ai toată viața înainte” (2020), inspirat de splendida carte omonimă a lui Romain Gary. Pelicula este regizată de Edoardo Ponti, fiul ei cel mic.
Madam Rosa, eroina interpretată de Sophia Loren, este o fostă prostituată și supraviețuitoare a Auschwitzului care adăpostește copiii abandonați ai semenelor sale. Momo, un băiețel de 12 ani interpretat de talentatul Ibrahima Gueye (deja foarte lăudat pentru rol), relatează cu ingenuitate și umor precoce toate aventurile lui și ale celorlalți copii orfani întâlniți în casa ei. Momo începe prin a-i fura poșeta lui Madame Rosa și ajunge să fie adăpostit de ea și să-i câștige încrederea. Extraordinara poveste scrisă de Romain Gary a mai fost ecranizată de Moshé Misrahi în „La vie devant soi” (1978), cu Simone Signoret, care a primit Oscarul pentru cel mai bun film străin și i-a adus actriței premiul César. Regizorul Edoardo Ponti, care a mai lucrat cu mama lui la filmele „Inimi necunoscute” (2002) și „Vocea umană” (2014), intenționează să păstreze filonul poveștii, dar și să o aducă în actualitate. El spune că „există diferențe notabile între cele două ecranizări”. Filmul cu Simone Signoret era povestit din perspectiva lui Madam Rosa, iar filmul lui Ponti adoptă punctul de vedere al lui Momo, la fel ca în romanul lui Gary. Povestea e plasată în prezent, în orașul-port Bari, din sudul Italiei, și atinge mai multe nivele. Pe lângă relația caldă dintre Madam Rosa și Momo, în ciuda diferențelor lor de cultură, vârstă, rasă și religie, filmul analizează și soarta altor făpturi rătăcitoare adăpostite de Madam Rosa – un travestit de 35 de ani și un copil al străzii român de 10 ani. Din distribuție mai fac parte Renato Carpentieri, Babak Karimi și spaniola Abril Zamora.
Celebra Laura Pausini, care a compus cântecul „Io sì”, de pe coloana sonoră a filmului, a fost foarte încântată de colaborarea cu regizorul Edoardo Ponti, dar mai ales de povestea extrem de emoționantă și de interpretarea vibrantă a Sophiei Loren. În luna iunie, Edoardo Ponti a postat pe Twitter un mesaj în care se arăta foarte emoționat de prezența mamei sale printre candidatele cele mai importante la viitoarea ediție a premiilor Oscar din 2021 pentru rolul din filmul său. Nu era vorba de o nominalizare oficială, ci de predicțiile făcute atunci de siteul specializat Goldderby.com (inspirate de situația cinematografiei de astă vară), conform cărora Sophia Loren figura printre candidatele favorite la statueta pentru cel mai bun rol, alături de Amy Adams pentru rolul din filmul „Hillbilly Elegy” (2020), Olivia Colman pentru „The Father” (2020), Jessie Buckley pentru „Mă gândesc să-i pun capăt” (2020), Frances McDormand pentru „Nomadland” (care are premiera programată pe 4 decembrie 2020) și Jennifer Hudson pentru „Respect” (a cărui premieră tocmai s-a amânat însă cu șapte luni). Cum pandemia determină schimbări continue în materie de lansări de filme, gale și ceremonii de premiere, rămâne să vedem ce le va rezerva viitorul actorilor și nenumăratelor premiere amânate.
Sophia Loren și fiul său Edoardo (foto) se înțeleg perfect pe platouri, dar marea actriță a declarat că nu ar fi lucrat cu el dacă nu era un regizor extraordinar, care îi cere să repete până ajung la rezultatul dorit și care știe cum să o facă să ajungă la el. „Mă cunoaște atât de bine, îmi știe fiecare detaliu al feței, inimii și sufletului. Nu trece la altă scenă până când nu simte că am ajuns la adevărul ei cel mai profund”, a spus actrița, care a debutat în cinema în 1950.