Homepage  / Cinema

Spike Lee, pe afişul celei de-a 74 ediţii a Festivalului de Film de la Cannes

Spike Lee, pe afişul celei de-a 74 ediţii a Festivalului de Film de la Cannes

de Redactia Tvmania

Regizorul Spike Lee va fi președintele juriului celei de-a 74-a ediții a Festivalului de la Cannes (desfășurată anul acesta între 6 și 17 iulie). Mai mult, afișul oficial al festivalului reprezintă un omagiu la adresa primului lungmetraj de ficțiune pe care l-a regizat acesta: „Nola Darling” / „She's Gotta Have It” (1986) și a personajului emblematic pe care Spike Lee l-a interpretat în film: Mars Blackmon, scrie Hollywood Reporter.

Afișul reputatului festival îl arată pe cineast privind cu speranță spre palmierii emblematici ai Cannes-ului, în aceeași postură ca a tânărului Mars Blackmon din primul său succes cinematografic. Acest prim personaj al său a fost caracterizat la Cannes drept unul „care răstoarnă clișeele prin care e reprezentată de obicei comunitatea afro-americană”.

S-a mai spus și că Blackamon a reprezentat perfect „ochiul malițios al regizorului care, în ciuda interogațiilor constante pe care le ridică în filme și a rebeliunii pe care o practică de patru decenii, nu a încetat nicio clipă să fie amuzant”.

Spike Lee, care a fost o prezență constantă și foarte apreciată la Cannes, de-a lungul timpului, a declarat într-un comunicat:

Festivalul de Film de la Cannes (pe lângă faptul că este, pentru mine, cel mai important festival de film din lume – și nu vreau să fiu lipsit de respect față de nimeni) a avut un impact enorm asupra carierei mele. Pot spune cu convingere că acesta mi-a schimbat traiectoria și a influențat direct parcursul meu în cinematografia mondială”.

 

„Totul a început acum mulți ani, în 1986. Primul meu lungmetraj, «Nola Darling» / «She’s Gotta Have It», a câștigat atunci Prix de la Jeunesse în cadrul secțiunii Quinzaine des Réalisateurs. Următoarea mea întâlnire cu festivalul a fost în 1989, când «Pizzeria lui Sal» / «Do the Right Thing» a fost selectat în competiția pentru Palme d’Or. Nu am acum nici timp, nici spațiu pentru a exprima impactul acestor momente asupra carierei mele, la vremea aceea, și chiar și acum, după 30 de ani”, a mai spus celebrul cineast.

 

În total, Spike Lee a avut șapte filme prezentate în premieră la Festivalul de Film de la Cannes, inclusiv „Febra iubirii” / „Jungle Fever” (1991), „Linia erotică” / „Girl 6” (1996), „Vara lui Sam” / „Summer of Sam” (1999), „Ten Minutes Older” (2002) (din care a regizat segmentul „We Wuz Robbed”) și „Agent provoKkKator” / „BlacKkKlansman” (2018).

Acesta din urmă s-a aflat în competiția pentru Palme d’Or și i-a adus Marele premiu al juriului și Premiul juriului ecumenic. Succesul de la Cannes a fost, de altfel, și platforma de lansare care l-a dus pe Lee spre competiția Oscarurilor din 2019, unde a câștigat statueta pentru cel mai bun scenariu adaptat.

„În încheiere, sunt onorat să fiu prima persoană din diaspora africană numită președinte al juriului de la Cannes și al unui festival de film de asemenea anvergură”, a mai spus Spike Lee în comunicatul său.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton