Homepage  / Advertorial

Sport în scaun cu rotile: Competiția Națională de Biliard în Scaun Rulant

Sport în scaun cu rotile: Competiția Națională de Biliard în Scaun Rulant

de Redactia Tvmania

La final de săptămână, vineri, pe 23 septembrie, are loc Competiția Națională de Biliard în Scaun Rulant, ediția cu numărul 6, la Clubul IDM din București. Cel mai mare eveniment sportiv indoor din România pentru persoanele cu dizabilități locomotorii îl are ca invitat special pe Henrik Larsson (Suedia), de 6 ori Campion Mondial la biliard în scaun rulant, și de 12 ori Campion European.  Un eveniment organizat de Clubul Sportiv Mereu Împreună pentru Oameni în parteneriat cu Clubul Lions București Cosmopolitan, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4, sub patronajul Ministerului Tineretului și Sportului, Consiliului Național al Dizabilității din România și Comitetului Naițonal Paralimpic. 

Peste 850 000 persoane cu dizabilități trăiesc în România. Un miliard de oameni cu dizabilități trăiesc astăzi în lume, dintre care peste 70 de milioane doar în Uniunea Europeană. În România, datele statistice furnizate la finalul anului 2021 de către Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii și Adopții din cadrul Ministerului Muncii şi Protecției Sociale arată 865.573 persoane cu dizabilități.  Persoanele cu dizabilități participă la activități sportive într-o măsură mult mai mică decât restul comunității. Cele mai mici rate de participare le înregistrează cei cu limitări severe: 93% dintre aceste persoane (și 97% atunci când locuiesc în mediul rural), nu au făcut timp de un an nicio activitate sportivă, conform raportului „Diagnoza situației persoanelor cu dizabilități în România” realizat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Mondială.    

Cum se desfășoară Competiția Națională de Biliard în Scaun Rulant: Concursul la categoria Bila 9 se va juca în piramidă dublă, fiecare jucător având două şanse (două meciuri) pentru a se califica în primii 8 sau 16 jucători (în funcţie de numărul de participanţi) de unde orice meci va fi eliminatoriu până la încheierea concursului. La finalul concursului, toți concurenții vor participa la tombola dotată cu numeroase premii. 

Când scaunul rulant nu stă în calea pasiunii: De 6 ori campion mondial, și de 12 ori campion european în competițiile pentru sportivi în scaun rulant, suedezul Henrik Larsson a reușit să-si facă un mod de viață din biliard prin meciuri demonstrative, oferind cursuri sau ținând seminarii motivaționale. Un model de consecvență și determinare, Henrik Larsson îi domină regulat pe jucătorii fără dizabilități locomotorii, terminând în mod impresionant pe locul 3 în campionatul suedez. „E o onoare să revin în România pentru a împărtăși dragostea pentru un sport ce joacă un rol central în viața mea de mai bine de 30 de ani. Voi încerca să-i inspir pe participanți cu viziunea mea și sper să le ofer instrumentele care să-i poată ajuta să-și construiască propriile cariere în biliard. Participarea persoanelor cu dizabilități la activități sportive le crește șansele la o viață sănătoasă, îi ajută în dezvoltarea personală, cu beneficii cognitive de tipul creșterii stimei de sine și le stimulează integrarea în societate”.   

Catalin Rădulescu, competitor CBSR (45 ani): „Această competiție este o binecuvântare pentru mine. Pentru toate persoanele cu dizabilități, indiferent de ce tip sunt, e o ieșire din rutina zilnică. Sloganul meu ar fi <>”.

Cornel Deaconiță, competitor CBSR (46 ani): „Pentru mine, este despre dorința înflăcărată de-a câștiga. Iubesc sportul și doresc mereu să câștig, să-mi pot mări palmaresul. În fiecare an vin să particip cu speranța că într-o zi voi putea să particip și la un campionat internațional”.    

Estera Anghelescu, Recruiting & Employer Branding Director la Kaufland România și Republica Moldova: „Sprijinul acordat persoanelor cu dizabilități este unul dintre pilonii activității noastre de zi cu zi. Ne dorim să includem diversitatea în toate acțiunile pe care le derulăm, atât la locul de muncă, cât și în cadrul competițiilor sportive, promovând astfel un stil de viață activ și încurajând parcurgerea pașilor spre o viață independentă în rândul persoanelor cu dizabilități.” Prin programul A.C.C.E.S (Angajare de Candidați cu Cerințe și Evoluții Speciale), Kaufland oferă șanse reale de angajare tutoror candidaților care se hotărăsc să aplice. În prezent, compania pune la dispoziția persoanelor interesate peste 500 de joburi disponibile în magazinele Kaufland din toate județele țării, în platformele logistice din Ploiești și Turda, dar și în sediul central din București. Pe parcursul celor aproape trei ani de la lansarea programului A.C.C.E.S., peste 380 de persoane cu diferite tipuri de dizabilități s-au alăturat echipei Kaufland, bucurându-se de sprijin și un loc de muncă potrivit abilităților lor. 

Irina Văcărean, Președinta Clubului Sportiv Mereu Împreună pentru Oameni:„Evenimentele sportive oficiale pentru persoanele cu dizabilități există de aproape un secol: The Silent Games, prima competiție pentru sportivi cu handicap din istorie, a avut loc în 1924 la Paris. La Competiția de Biliard în Scaun Rulant nu e vorba doar de sport, deși nivelul competitorilor e uimitor, ci în primul rând de socializare. Oferim un spațiu sigur pentru persoanele cu dizabilități să iasă, să socializeze și să interacționeze. Căldura, prietenia şi rezilienţa celor care vin aici merită să fie recunoscute de o țară întreagă. Avem nevoie să lărgim accesul persoanelor cu dizabilități la activități sportive din multe puncte de vedere: de la planificarea politicilor în domeniile sportului pentru a le include nevoile la modificarea legislației sportului și regulamentelor de organizare a federațiilor de profil, care nu creează un cadru adecvat în vederea asigurării participării persoanelor cu dizabilități la activități sportive de masă (în sistemul școlar sau în cluburi sportive de amatori)”.    

Competiția de Biliard în Scaun Rulant este deschisă atât jucătorilor profesioniști de biliard, cât și amatorilor. Anul acesta vor fi organizate două competiţii în acelaşi timp: un adresată persoanelor în scaun rulant şi una adreasată celor cu handicap locomotor, dar care pot sta în picioare. Meciurile vor fi arbitrate de Sonia Simionov, campioană națională la biliard. La finalul concursului, toți concurenții vor participa la tombola dotată cu numeroase premii. Ultima ediție a evenimentului, din 2019, a reunit peste 150 de participanți din toată țara, iar donațiile și sponsorizările s-au transformat în premii care au ajutat la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități locomotorii.  

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton