Homepage  / Știri / Televiziune

Stan Lee, „părintele” lui Spider-Man, X-Men și a numeroși supereroi Marvel, a murit

Stan Lee, „părintele” lui Spider-Man, X-Men și a numeroși supereroi Marvel, a murit

de Redactia Tvmania

Autorul american de benzi desenate Stan Lee a murit luni, la vârsta de 95 de ani. El este cel care i-a creat pe „Cei patru fantastici”, „Incredibilul Hulk”, „X-Men”, „Dr. Strange” și mulți dintre supereroii „Avengers”.

Originar din New York, Stan Lee a fost pasionat încă de mic de benzile desenate, suficient de mult ca la adolescență să se apuce el însuși de scris pentru Timely Comics (care se va transforma mai târziu în Marvel Comics). A făcut o pauză, pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial, apoi s-a dedicat în întregime benzilor desenate. La începutul anilor ’60, a creat mai multe serii, printre care „Cei patru fantastici”, „Incredibilul Hulk”, „X-Men”, „Spider-Man”. Titluri care l-au plasat printre cei mai mari autori ai genului.

Ultimul cameo, care-a ajuns deja pe marile ecrane (pentru că e posibil să-l vedem în „Captain Marvel” sau „Avengers 4”), a fost în recentul „Venom”, cu Tom Hardy.

Poate nu știați…

  • Stan Lee apare în aproape toate filmele Marvel, din 2000 încoace, în roluri cameo.
  • Deși acum Marvel este un nume cu rezonanță și greutate în cultura pop mondială, compania era cât pe ce să nu se înființeze – noroc că Stan Lee și Jack Kirby (care a murit în 1994, la 76 de ani) s-au aflat la locul potrivit, la momentul potrivit.
  • Numele adevărat al lui Lee este Stanley Lieber – „L-am tăiat în jumătate, pentru că m-am gândit că într-o zi o să scriu cel mai mare roman american și nu am vrut să-mi folosesc pe benzi desenate numele care urma să devină celebru”, povestește creatorul Omului-Păianjen și mutanților X-Men.
  • În anii ’50, benzile desenate au fost demonizate de publicul american, Senatul a cercetat legătura dintre acestea și delincvența juvenilă, iar bisericile ardeau paginile desenate pe rug.
  • Stan Lee a schimbat numele companiei în Marvel, în 1961, când i-a creat pe „Cei patru fantastici”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton