Homepage  / Vedete străine

Starurile din „Romeo și Julieta” (1968) dau în judecată Paramount pentru abuz sexual. Suma uriașă de bani pe care o cer

Starurile din „Romeo și Julieta” (1968) dau în judecată Paramount pentru abuz sexual. Suma uriașă de bani pe care o cer
7

de Andreea Hentea,

Olivia Hussey și Leonard Whiting erau adolescenți când au cucerit instantaneu publicul în celebrul film al lui Franco Zeffirelli, „Romeo și Julieta” (1968). Un mare succes, recompensat cu două premii Oscar și nominalizat la încă două, acesta a stârnit însă unele controverse prin scena de dragoste dintre protagoniști. Cei doi actori, acum septuagenari, au dat în judecată studiourile Paramount pentru că au abuzat de imaginea lor, scrie variety.com.

Protagoniștii din „Romea și Julieta” au dat în judecată studiourile Paramount

Celebra poveste de dragoste adusă pe ecran de Franco Zeffirelli includea și o scenă de dragoste între nemuritorii Romeo și Julieta, în care se vedeau, pentru câteva momente, sânii Oliviei Hussey (în vârstă de 15 ani la acea vreme) și fesele lui Leonard Whiting (care avea atunci 16 ani).

Olivia Hussey (71 de ani) și Leonard Whiting (72 de ani) tocmai le-au intentat însă un proces studiourilor Paramount din acest motiv. Cei doi actori au depus recent o plângere la Curtea Superioară din Santa Monica, California, acuzând studiourile producătoare că i-au exploatat sexual prin faptul că au difuzat asemenea scene de nuditate cu adolescenți.

În această plângere se arată că regizorul Franco Zeffirelli — care a murit în 2019 — i-a asigurat pe amândoi că nu va exista nuditate în film și că amândoi vor purta lenjerie de culoarea pielii în scena de dragoste. Se pare însă că, în ultimele momente dinaintea filmării, regizorul i-a implorat să apară goi, purtând machiaj corporal, motivând că altfel „filmul ar eșua”.

2018 TCM Classic Film FestivalIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 7

Olivia Hussey avea cincisprezece pe atunci, iar Leonard Whiting șaisprezece. Potrivit plângerii, Franco Zeffirelli le-a arătat unde va fi poziționată camera și i-a asigurat că goliciunea lor nu va fi dezvăluită în film. Acuzația susține că cineastul a fost lipsit de onestitate cu ei și că Leonard Whiting și Olivia Hussey au fost, de fapt, filmați goi fără știrea lor.

O revendicare cu multe zerouri

Ceea ce li s-a spus și ceea ce li s-a întâmplat, de fapt, au fost două lucruri diferite”, a spus Tony Marinozzi, impresarul celor doi actori. „Au avut încredere în Franco. La 16 ani, ca actori, s-au bazat pe el, fiind convinși că nu-și va încălca promisiunea. Franco era prietenul lor și, sincer, la 16 ani, ce puteau face? Nu existau opțiuni și nu exista nici #MeToo”.

Potrivit aceleiași plângeri, Olivia Hussey și Leonard Whiting au fost afectați de angoase și de suferință emoțională în cei 55 de ani de la lansarea filmului și au pierdut, de asemenea, oportunități de angajare. În ciuda interpretărilor lor remarcabile, Olivia Hussey și Leonard Whiting au avut cariere marginale după „Romeo și Julieta”. Din acest motiv, cei doi actori solicită în prezent despăgubiri despre care „se estimează că ar depăși 500 de milioane de dolari”.

Archival Cinema and EntertainmentIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  3 / 7

Imaginile nud ale minorilor sunt ilegale și nu ar trebui arătate”, a declarat Solomon Gresen, avocatul celor doi actori, într-un interviu. „Aceștia erau, practic, copii, foarte naivi, în anii ’60, și nu înțelegeau ce era pe cale să-i lovească. Au devenit dintr-o dată faimoși, la un nivel la care nu s-au așteptat niciodată și, în plus, au fost abuzați într-un mod la care nu știau cum să riposteze”.

Procesul se bazează parțial pe o lege a statului California care a suspendat temporar termenul de prescripție pentru reclamații mai vechi de abuz sexual asupra copiilor. De altfel, în zilele premergătoare termenului limită de 31 decembrie, instanțele s-au confruntat cu un aflux de plângeri împotriva organizației Boy Scouts of America și a Bisericii Catolice, printre alte organizații.

Pe de altă parte, într-un interviu acordat publicației Variety în 2018 (la cincizeci de ani de la lansarea filmului), Olivia Hussey luase apărarea scenei de nuditate respective. „Nimeni de vârsta mea nu mai făcuse așa ceva înainte”, a spus ea atunci, adăugând că „Zeffirelli a filmat întreaga scenă cu gust” și că aceasta „era necesară în film”.

Într-un alt interviu din același an, luat de Fox News, actrița a spus că scena era tabu în America, dar că nuditatea era deja ceva obișnuit în filmele europene de la acea vreme. „Nu a fost o problemă chiar așa de mare”, a spus ea. „Iar Leonard nu a fost deloc timid! În mijlocul filmării, uitasem complet că nu purtam haine”.

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton