Modifica setarile cookie
Homepage  / Seriale americane

„Station Eleven”, 3 motive pentru care ar putea fi cel mai bun serial nou HBO Max

de Andreea Hentea,

Una dintre cele mai interesante producții care vor fi disponibile pe platforma HBO Max (prezentă și în România din 8 martie) după lansare este miniseria „Station Eleven”, o poveste dramatică și palpitantă despre modul în care supraviețuitorii unei pandemii devastatoare încearcă să reconstruiască lumea. 

Serialul are zece episoade și este ecranizarea romanului „Station Eleven”, de Emily St. John Mandel, apărut și în România acum câțiva ani, cu numele „Simfonia itinerantă”.

Nominalizată la National Book Award pentru ficțiune și la premiul Goodreads Choice pentru cea mai bună ficțiune, „Simfonia itinerantă” a fost declarată Cea mai bună carte a anului 2014 de către Entertainment Weekly și BookPage.

Acțiunea sa este plasată în regiunea Marilor Lacuri, înainte și după o pandemie fictivă de gripă porcină, numită „Gripa Georgia”, care a ucis cea mai mare parte a populației. 

Catastrofa începută cu un rege

Totul începe la un teatru din Toronto, când marele actor Arthur Leander se prăbușește pe scenă, la sfârșitul actului patru din „Regele Lear”, în care joacă rolul titular.

Câteva ore mai târziu, lumea pe care o cunoșteau oamenii începe să se dizolve, sub efectele unei pandemii abia declanșate. Acțiunea se mută înainte și înapoi în timp, de-a lungul câtorva decenii.

După ce majoritatea populației planetei a fost ucisă, o trupă de teatru cunoscută sub numele de „Simfonia itinerantă” cutreieră avanposturile împrăștiate ale regiunii Marilor Lacuri, riscând totul pentru artă și umanitate.

De-a lungul unei aventuri caracterizate drept „plină de suspans, elegiacă și fermecătoare”, ne întâlnim cu o tânără actriță, Kirsten Raymonde (Mackenzie Davis), prinsă în mrejele unui profet autoproclamat, dar și cu versiunea ei în copilărie (Matilda Lawler), cu paramedicul Jeevan Chaudhary (Himesh Patel), care a încercat să-l resusciteze pe Arthur Leander, dar și cu Leander însuși în tinerețe (Gael Garcia Bernal), cu prima soție și cu cel mai vechi prieten al acestuia.

Toți trec printr-un caleidoscop de întâmplări care exprimă atât tragedia care a devastat omenirea, cât și șansa extraordinară de-a o lua de la capăt. 

Când viața depășește, din nou, ficțiunea

Creată de Patrick Somerville (care a scris și scenariile serialelor „Maniac” și „Made for Love”), miniseria „Station Eleven” a început filmările la Chicago, în ianuarie 2020.

Declanșarea pandemiei de COVID-19 a oprit însă totul la foarte puțin timp, în martie 2020. Filmările au fost reluate apoi în februarie 2021, în Canada, și s-au încheiat în luna iulie a aceluiași an, făcând ca această provocatoare miniserie despre viața dinaintea, din timpul și de după o pandemie catastrofală imaginară să fie filmată chiar în timpul pandemiei reale care a cuprins planeta. 

De-a lungul celor zece episoade ale miniseriei îi vom vedea pe Mackenzie Davis („Vânătorul de recompense 2049”, „Terminator: Destin întunecat”), Himesh Patel („Tenet”, „Nu priviți în sus”), Gael García Bernal („Proasta creștere”, „Arta viselor”, „Paradisul, probabil”), Lori Petty („Dr. House”, „CSI: New York – Criminaliștii”), David Cross („The Post: Secretele Pentagonului”, „Ce facem în umbră”) și Daniel Zovatto („Povești de groază: Orașul îngerilor”), alături de mulți alții.

Trailer „Station Eleven”

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te