Homepage  / Articole

Steve Jobs, geniul budist din industria media

Steve Jobs, geniul budist din industria media

de Redactia Tvmania

Steve Jobs a prezentat lumii tableta iPad la începutul acestui an.

Steve Jobs a prezentat lumii tableta iPad la începutul acestui an.

Computerele personale Apple II, iPod-ul şi Iphone-ul sunt doar câteva dintre minunile tehnologice care poartă amprenta lui Steve Jobs. Tableta iPad, cel mai nou gadget de la Apple, l-a urcat pe directorul companiei în topul celor mai puternice persoane din industria media.

Steve Jobs şi-a adus contribuţia şi în lumea filmelor de animaţie şi deţine 7% din acţiunile companiei Walt Disney. În timp ce luptă cu cancerul, miliardarul care a abandonat studiile superioare pentru a vinde calculatoare personale asamblate în propriul garaj rămâne un personaj fascinant, criticat şi admirat de angajaţii săi.

.

Steve Jobs a urcat pe primul loc în topul celor mai puternice persoane din industria media, realizat de Media Guardian, după ce compania pe care o conduce, Apple, a lansat tableta iPad, la începutul acestui an. În 2009, directorul general se situa pe locul al 4-lea în acelaşi clasament.

Tableta iPad este doar ultima inovaţie adusă de compania condusă de Steve Jobs. Deşi este ridicat în slăvi în special pentru abilităţile sale de prezentator şi om de afaceri, ideile directorului general Apple au condus la realizarea unora dintre cele mai importante gadgeturi de la ora actuală.

.

Apple a început într-un garaj

Aventura media a lui Steve Jobs a început în 1976, când a făcut echipă cu Steve Wozniak pentru a vinde computere personale asamblate în propriul garaj. Era doar primul pas în fondarea imperiului Apple Computers, compania cu care a revoluţionat industria media şi a devenit multimilionar înainte de a împlini 30 de ani.

„În căutarea lui Nemo” este doar una dintre capodoperele animate produse de Pixar, compania înfiinţată de Steve Jobs.

„În căutarea lui Nemo” este doar una dintre capodoperele animate produse de Pixar, compania înfiinţată de Steve Jobs.

În 1885, a fost forţat să părăsească compania şi a pus bazele NeXT Corporation, doar ca să se întoarcă 11 ani mai târziu, când Apple i-a cumpărat noua afacere.

Steve Jobs şi-a făcut simţită prezenţa creativă şi în lumea cinematografiei. Este unul dintre fondatorii Pixar – studiourile au produs „Aventuri la firul ierbii” (1998), „Povestea jucăriilor 2” (1999), „Compania Monştrilor” (2001), „În căutarea lui Nemo” (2003), „Incredibilii” (2004), „Maşini” (2006), „Ratatouille” (2007), „WALL-E” (2008) şi „Deasupra tuturor” (2009).

Producătorii de filme de animaţie au fost cumpăraţi în 2006, iar tranzacţia l-a transformat pe Jobs în cel mai mare acţionar de la Walt Disney Company (unde deţine un loc în consiliul de administraţie), cu 7 procente.

.

Angajaţii îl critică

Cei care au privilegiul de a lucra cu Steve Jobs îl descriu drept o persoană extrem de exigentă, fiind în acelaşi timp carismatic şi prietenos. Este secretos când vine vorba de muncă şi cere acelaşi lucru de la angajaţii Apple, care adesea nu ştiu la ce lucrează. Jobs nu prea stă la taclale nici cu presa, vorbind cu un grup restrâns de jurnalişti doar atunci când crede de cuviinţă.

Pe de altă parte, unii angajaţi au criticat modul în care Jobs încalcă cu nonşalanţă regulile companiei. De exemplu, directorul nu are nici o problemă în a parca pe locurile rezervate persoanelor cu handicap – parcările de la Apple sunt pe principiul „primul venit, primul servit”, fără discriminări între şefi şi angajaţi – atunci când întârzie la muncă.

Se spune că, după ce s-a întors la Apple, colegilor le era frică să se urce cu el în lift, pentru că se temeau că vor rămâne fără slujbă. Directorul a concediat destul de rar oameni, însă poveştile acestora au luat amploare şi au băgat spaima în întreaga companie.

.

A renăscut în India

Steve Jobs s-a născut în San Francisco, pe 24 februarie 1955, şi a fost abandonat de părinţii săi naturali, fiind adoptat de Paul şi Clara Jobs. După terminarea liceului, a studiat doar un semestru la Colegiul Reed din Portland, Oregon, dar a continuat să se ducă la anumite cursuri. A lucrat o perioadă la Atari, compania producătoare de jocuri video, pentru a strânge destui bani astfel încât să se retragă în India. S-a întors de acolo budist convins, cu capul ras şi îmbrăcat în haine indiene tradiţionale.

S-a căsătorit cu Laurene Powell în 1991, iar aceasta i-a dăruit trei băieţi: Reed Paul, Xavier şi Ignatius. Jobs mai are o fiică, Lisa Brennan, din relaţia cu pictoriţa Chrisann Brennan.

În 2004, Jobs şi-a anunţat angajaţii că i-a fost depistată o tumoare de cancer la pancreas. După numai câteva luni spunea că a scăpat de teribila boală, dar zvonurile potrivit cărora ar fi încă bolnav încă îl urmăresc.

Într-o notă trimisă la începutul anului trecut, directorul Apple anunţa că problemele sale de sănătate sunt mai complexe decât a crezut iniţial şi trebuie să ia o pauză de 6 luni. În aprilie 2009, după un transplant de ficat reuşit, Steve Jobs a declarat că doctorii i-au acordar şanse de supraviţuire „excelente”.

.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton