Homepage  / Muzică

Suedia a câștigat Eurovision 2023. Loreen, prima femeie care și-a adjudecat al doilea trofeu în istoria concursului

Suedia a câștigat Eurovision 2023. Loreen, prima femeie care și-a adjudecat al doilea trofeu în istoria concursului
7

de Cătălina Matei,

Pe 13 mai, finala Eurovision 2023 a fost câştigată de Suedia prin reprezentanta sa Loreen, prima femeie care a câștigat de două ori acest concurs. Piesa interpretată de ea, „Tattoo”, a primit din partea publicului 583 de puncte.

Unul dintre cele mai urmărite concursuri de muzică din Europa, care a avut loc la Liverpool, oraş care a găzduit concursul în locul Ucrainei, și-a desemnat pe 13 mai câștigătorul. Este vorba despre reprezentanta Suediei, Loreen, care a intrat în istoria acestui show ca fiind prima femeie care a câștigat de două ori Eurovisionul. La masculin, această performanță e deținută de irlandezul Johnny Logan (în anii ’80).

„E copleşitor. Sunt atât de fericită. Asta este pentru voi. Mulţumesc!”, a spus cântăreaţa emoţionată pe scenă, primind trofeul din partea Kalush Orchestra. Loreen a mai câștigătoare și în 2012 cu piesa „Euphoria”, care a ajuns atunci rapid în topurile radio-urilor din lumea întreagă.

Revenind la ediția din acest an, a 67-a, Finlanda a primit din partea publicului 526 de puncte, clasându-se pe locul doi, urmată de Israel cu 362 de puncte.

În primele 5 țări clasate au mai intrat Italia și Estonia. Republica Moldova a primit 76 de puncte.  Publicul a putut vota de maximum 20 de ori cântecul favorit.

2023 Eurovision Contest in LiverpoolIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 7

Un tribut a fost adus oraşului Liverpool care a dat lumii cea mai bună muzică, două echipe de fotbal şi jocul cuvintelor încrucişate. Italianul Mahmood a cântat o versiune a „Imagine” de John Lennon. Fosta câştigătoare a Israelului, Netta, a cântat „You Spin Me Round (Like A Record)”. Melodia „Whole Again” a fost cântată de islandezul Daði Freyrsings, spre bucuria spectatorilor. Suedeza Cornelia Jakobs, care a ajuns pe locul patru cu piesa „Hold Me Closer”, la Torino anul trecut, a reinterpretat hitul „I Turn To You”, lansat de Melanie C în 1999. Duncan Laurence din Regatul Ţărilor de Jos, care a câştigat Eurovision în 2019 cu „Arcade”, a cântat „You’ll Never Walk Alone”.

Reprezentantul României la Eurovision 2023 nu a primit niciun punct

Țara noastră a fost reprezentată în acest an la Eurovision de Theodor Andrei cu piesa „D.G.T. (Off and On)“, care nu a primit niciun vot. România și San Marino s-au clasat, la egalitate, pe ultimele două locuri în a doua semifinală Eurovision 2023, dar și în clasamentul general. În același timp este și cea mai slabă participare a României de până acum.

De menționat că anul acesta, în semifinale, au votat doar telespectatorii, fără juriile de specialitate. Juriile de specialitate au votat în marea finală, la aceste voturi adăugându-se televotingul.

Theodor Andrei are 19 ani și este solist vocal, compozitor, textier, orchestrator și actor.  A obținut peste 200 de premii în festivaluri naționale și internaționale de muzică, cu peste 100 de melodii compuse. În anul 2022, a primit Premiul Myosotis pentru cea mai bună creație a unui cantautor, pentru piesa “Artist” (muzica și versuri Theodor Andrei) de pe albumul “FRAGIL”. De asemenea, deține Marele Trofeu al Festivalului “Mihaela Runceanu” 2022 și Marele Trofeu al Festivalului “Alexandria Pop Fest” 2022. Este semifinalist al primului sezon Vocea României Junior (2017) și concurent până la faza bootcamp la X Factor România (2020).

Prințesa de Wales, apariție elegantă la Eurovision 2023

Pentru că ediția din acest an a avut loc în Marea Britanie, evenimentul a fost punctat și de către Casa regală îrin Kate Middleton. Prințesa de Wales a avut o apariție-surpriză la Eurovision 2023, cântând la pian în timpul spectacolului de deschidere a marii finale a show-ului.

FWROIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  5 / 7

Kate a cântat o piesă instrumentală, creată de Joe Price și Kojo Samuel, înregistrată în la Castelul Windsor, la începutul acestei luni. Prințesa a purtat o rochie albastră și cercei aparținând reginei Elisabeta a II-a. Clipul de 10 secunde a apărut în cadrul unei versiuni speciale a piese câștigătoare de anul trecut, a ucrainenilor de la Kalush Orchestra.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton