Homepage  / Advertorial

TAJ MAHAL – O SUPER STRUCTURĂ DE DEMULT ȘI SIMBOL ETERN AL DRAGOSTEI

TAJ MAHAL - O SUPER STRUCTURĂ DE DEMULT ȘI SIMBOL ETERN AL DRAGOSTEI

de Redactia Tvmania

În nordul Indiei, în orașul Agra, se află Taj Mahal. Un mausoleu monumental din marmură albă, construit cu aproape 400 de ani în urmă pe malul râului sacru Yamuna. În secolul al XVII-lea, orașul Agra era capitala imperiului Mughal, care domina India. Elitele imperiului au construit grădini imense de-a lungul râului Yamuna, iar Taj Mahal face parte dintr-o serie de grădini rezervate lor, pe vremea lui Shah Jahan - al cincilea împărat al dinastiei Mughal.

Ca parte a seriei de documentare Construcții de demult, Viasat History ne oferă un documentar special dedicat ansamblului Taj Mahal, care va avea premiera pe 4 iulie la ora 22:00 și ne va duce într-o călătorie educațională uluitoare despre modul în care a ajuns să existe această capodoperă universal admirată.

Taj Mahal este un exemplu uimitor de artă și cultură Mughal, precum și un simbol al iubirii și devotamentului etern. Exteriorul său din marmură albă și designurile complicate au captivat vizitatorii timp de secole. Cu toate acestea, povestea din spatele creării sale este la fel de fascinantă, iar noul documentar al Viasat History va explora această construcți colosală, de la început până la finalizare. Cu cea mai recentă tehnologie, inclusiv reconstrucții 3D, imagini aeriene nemaivăzute până acum și investigații microscopice, expunând geniul arhitecților și misterele aspectului incredibil al acestei suprastructuri antice.

Taj Mahal a fost construit în secolul al XVII-lea de Shah Jahan în memoria regretatei sale soții Arjumand Bânu Begam, cunoscută drept Mumtaz Mahal. Extraordinarul mausoleu de marmură este un simbol al perfecțiunii și inclus în Patrimoniul Mondial. Astăzi, are aproape 7 milioane de vizitatori în fiecare an, fiind unul dintre cele mai vizitate zece monumente din lume. Dar este și unul dintre cele mai misterioase, cu multe secrete încă de dezvăluit.

Domul acestei clădiri mitice se înalță la 73 de metri deasupra solului, reprezentând inima unui vast complex arhitectural care se întinde pe 177.000 de metri pătrați. Are formă octogonală, se întinde pe 58 de metri pe fiecare parte și cântărește 25.000 de tone.

Cum a putut fi un asemenea monument finalizat în mai puțin de 20 de ani? Viteza de construcție a Taj Mahal poate fi explicată prin materialele utilizate de numeroșii constructori care au lucrat pe acest șantier; aproximativ 20.000 de muncitori, conform cronicilor vremii. Ridicarea a două cupole una peste alta a permis arhitecților să construiască mai rapid și mai eficient. Tavanul domului interior are 35 de metri înălțime, în timp ce domul exterior se ridică cu încă 38 de metri deasupra. Geniul arhitecților a fost să proiecteze o structură ușoară din cărămidă care să poată fi construită rapid, un cadru uriaș ascuns prin placare cu marmură albă. Placajul de marmură la exterior ascunde structura dublă din interior, iar blocurile uriașe de marmură albă care susțin domul Taj Mahal se sprijină pe zidăria de cărămidă și de piatră de dedesubt.

În acest documentar special unic, aflăm și ce îi conferă stabilitate, în ciuda plasării sale pe malurile instabile ale râului sacru Yamuna. Obținem o privire din interior asupra procesului de construcție, a materialelor utilizate și a tehnicilor folosite, și înțelegem provocările cu care s-au confruntat constructorii și impactul pe care l-au avut asupra comunității locale.Indiferent dacă sunteți un pasionat de istorie sau pur și simplu curios despre minunile lumii, Construcții de demult: Taj Mahal, care va avea premiera la Viasat History marți, 4 iulie, ora 22:00, va dezvălui istoria, arhitectura și simbolismul uneia dintre cele mai emblematice clădiri din lume. Acest episod face parte din misiunea Viasat History de a aduce istoria la viață și de a ne duce într-o călătorie în timp plină de forță.

Credits: ZDF

(P) Articol realizat în colaborare cu VIASAT WORLD LIMITED.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton