Homepage  / Timp liber

3 spectacole pe care trebuie să le vezi la Teatrul ACT

3 spectacole pe care trebuie să le vezi la Teatrul ACT

de Ioana Maria,

Anul a început cum nu se poate mai bine pentru Teatrul ACT, care a anunțat recent că trei piese ale sale au fost sold-out în luna ianuarie. Pentru luna următoare biletele s-au pus deja la vânzare. Iată 3 titluri de piese pe care să nu le ratezi în luna februarie la Teatrul ACT.

Teatrul ACT, program februarie 2023

[toc]

O INTERVENȚIE

Luni, 13 februarie, ora 19.30 – O INTERVENȚIE de Mike Bartlett, cu Ana Ularu și Lucian Iftime; regia Radu Iacoban.

Ana Ularu și Lucian Iftime

Ce spune regizorul Radu Iacoban despre piesă:

„Ce-i aia o prietenie? E treaba aia când doi oameni se intâlnesc de mai multe ori şi vorbesc între ei? E genul ăla de intimitate împărţită in doi? Ar trebui să mă simt altfel dacă am prieteni? Mai reponsabil, mai fericit, mai împlinit? Câţi prieteni am cu adevărat? Mai ştiu eu ce-i aia o prietenie? Amic sau camarad, sau coleg, sau cum?

Undeva în adâncul sufletului îmi amintesc că imi eşti prieten pentru că pot să râd cu tine, pentru că pot să te cert, să te înjur şi, cel mai important, îmi eşti prieten pentru că ştiu că vei fi disponibil la orice oră din zi şi din noapte, atunci când voi avea nevoie de tine.

Asta se întâmplă în spectacolul O intervenţie. Se operează pe viu şi fără anestezie o relaţie umana, cu toate implicaţiile ei. Cu haz, cu ură, cu sfaturi, cu emoţie, cu disponibilitate şi cel mai important cu prezenţa.

Mike Bartlett scrie pentru un public ancorat în realitate. Textele sale stârnesc atât emoţia, cât şi inteligenţa publicului, iar “O Intervenţie” nu face excepţie. Replicile sale au zvâc, incisivitate, umor şi emoţie. Eu, ca tânăr regizor, am avut grijă să nu distrug coordonatele unei reţete cu succes aşteptat. Atunci când ai pe mână un spaţiu atât de special cum e “Teatrul ACT”, doi actori mega talentaţi – Ana Ularu si Lucian Iftime – şi un text fenomenal, treaba mea a fost să ajut, asemenea unui monteur de film, ca ritmul textului şi talentul actorilor să ajungă în ochii şi simţurile spectatorului la cel mai ridicat nivel posibil”.

FETE ȘI BĂIEȚI

Miercuri & vineri, 15 și 24 februarie , ora 19:30 – FETE ȘI BĂIEȚI de Dennis Kelly, cu Raluca Aprodu; regia Cristi Juncu.

O întâlnire neașteptată într-un aeroport se transformă într-o intensă, pasională și nebunească relație. Piesa „Fete și băieți” spune povestea unei familii aparent obișnuite – un El și o Ea care se mută împreună, își cumpără o casă, au doi copii. Dar apoi lumea lor începe să se destrame și lucrurile iau o întorsătură tulburătoare. 

În 2018, Cristi mi-a trimis mai multe piese și m-a rugat să le citesc și să-i spun cum mi se par. Printre ele era și Fete și băieți. Țin minte perfect momentul când am citit-o. Țin minte și unde stăteam, și cu ce eram îmbrăcată. Pare ciudat, dar îmi amintesc perfect. Citeam și, în timp ce citeam, în cap a început să-mi sune vocea acestei femei. Cuvintele se transformau instantaneu în imagini și, pe parcursul lecturii, am uitat ca e o piesă de teatru. L-am sunat imediat după și i-am zis: „Cristi, povestea asta trebuie să ajungă la oameni!”. Ne-a luat patru ani s-o facem. Dar senzația mea e aceeași: trebuie să vă spun povestea asta!

Raluca Aprodu

LUNGS

Joi, 16 februarie, ora 19:30 – LUNGS de Duncan Macmillan, cu Denisa Nicolae și Liviu Romanescu; regia Nicolae Constantin Tanase.

Într-o perioadă marcată, la nivel global, de anxietate, terorism, stări meteo instabile și vremuri politice nesigure, un cuplu tânăr își dorește un copil. LUNGS este o poveste de dragoste, ușor dezechilibrată, tăios de onestă, amuzantă, tensionată și actuală. Vorbește despre o generație pentru care lipsa siguranței este un mod de a exista.

Textul LUNGS a fost desemnat în anul 2012 „Cel mai bun text contemporan”, Premiile Off West-End și nominalizat la categoria „Cel mai bun text de teatru”, Theatre Awards UK (2012).

*toate cele spectacole nu sunt recomandate persoanelor sub 16 ani.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton