Originară din Iași, Teodora Tompea (34 de ani) lucrează de mai bine de 10 ani la Digi 24. Chiar dacă jurnalismul este marea ei pasiune, dincolo de micul ecran, prezentatoarea TV este implicată și într-o afacere de familie: o spălătorie ecologică de haine. În același timp, Teodora nu poate rezista dulciurilor, îi plac bijuteriile și adoră să călătorească. Mai multe, în cele ce urmează...
De mai bine de 10 ani, lucrezi la Digi 24, iar Știrile sunt principala activitate. Cât de greu sau de ușor se construiește o carieră în acest domeniu?
Este exact ca în orice alt domeniu, doar că meseria noastră presupune o vizibilitate mai mare. Pe de o parte nici nu știu când au trecut acești 10 ani la Digi24.
Dacă mă uit în urmă cu mai mult atenție însă, îmi dau seama că am avut parte de un parcurs cât se poate de firesc și sănătos. Am început treptat, pe teren, ca reporter și am făcut aproape toate lucrurile pe care cred că ar trebui să le facă un jurnalist de televiziune.
De la munca de reporter, filmări pentru emisiuni, deplasări pentru emisiuni, stat în montaj, transmisiuni și abia după vreo 5 ani am început să combin cu partea de prezentare și moderare de emisiuni.
Cred că important este să nu arzi etapele, să înveți constant și să muncești la fel de intens. Desigur că e important să ai și oameni care să creadă în tine și să te potențeze cu adevărat.
Însă sunt absolut convinsă că în continuare cariera mea e în formare, pentru că mai am foarte multe lucruri de învățat și demonstrat.
Până acum, care au fost cele mai mari provocări la job?
Să găsesc echilibrul profesional și să îl mențin mereu, în orice context. Să merg mai departe și când și se pare totul potrivnic. Să am răbdare și să rămân calmă în situațiile foarte tensionate.
Să învăț din cele mai dure lecții profesionale și să tratez greșelile ca pe o oportunitate de evoluție. Poate că a devenit un clișeu deja, dar ultimii doi ani chiar au fost o adevărată provocare din punct de vedere profesional.
Mi-am depășit și testat o mulțime de limite. Iată că și aproape de finalul pandemiei, provocările profesionale continuă. Atunci când ești la știri cred că provocările se țin lanț.
Dar pe plan personal?
Să fiu prezentă. În adevăratul sens al cuvântului. Și să nu las familia pe ultimul loc crezând că ei vor înțelege dacă nu am cum să le fiu cu adevărat aproape. Nu trebuie ajuns într-un astfel de punct.
E important să îi ai mereu aproape pe oamenii dragi și să le rămâi și tu om de bază. Dar uneori, prinși în haosul cotidian, uităm asta. Am învățat că nu se poate fără a avea o armonie personală și oameni la care să te raportezi. Iar în cazul meu este familia.
Cât de diferită ești tu, dincolo de micul ecran?
Sunt părți din mine care pot fi regăsite și dincolo de micul ecran. Multă lume îmi spune că remarcă eleganța, ca fiind o constantă. Probabil că așa e, pentru că asta am învățat de la mama și bunica mea.
Însă în afara spațiului de televiziune sunt un om destul de simplu care caută multă liniște și armonie.
Sunt un om foarte sensibil și profund, chiar dacă profesional trebuie să transmit în mare parte seriozitate și răceală.
Și ce plăceri vinovate ai? 😉
Dulciurile. Nu aș putea să trăiesc fără dulciuri, chiar dacă mi-am impus de foarte multe ori să renunț la zahăr. Aș putea să trăiesc, în schimb, o zi întreagă, doar cu ciocolată. Dacă ar fi sănătos aș face asta fără să stau pe gânduri. Bijuteriile sunt o altă pasiune, iar la aceasta chiar nu am de gând să renunț pentru că o am de când eram foarte mică. Și dacă intră tot la acest capitol, includem și călătoriile.
Dar la TV, în afară de știri, ce îți place să urmărești?
Orice film bun. Nu contează genul, durata, că e la cinema sau acasă. Nu trece weekend fără să văd un film nou. Acum câțiva ani eram pasionată de seriale, încă mai sunt, dar nu mai am atât de mult timp să mă uit la seriale. Cel puțin o dată pe săptămână urmăresc aproape toate programele de știri de la televiziunile concurente sau nu, pentru că e bine să înțelegi și să cunoști contextul în care lucrezi.
Altfel nu îți poți da seama de ceea ce vrea publicul. Mă uit în egală măsură la emisiuni de amenajat locuința, la fel cum mă uit la documentare despre Al Doilea Război Mondial. Important e să fie un produs bine realizat.
Cât de implicată ești în afacerea cu spălătoria ecologică pentru haine, unde ești parteneră? Și cum ai ajuns în acest business?
Sunt în totalitate implicată, este un proiect foarte diferit față de ceea ce fac eu și am făcut până acum. La nivel de antreprenoriat. Pentru că la bază are tot dorința de a avea grijă de mediul înconjurător și de ceea ce promovez și la Digi24, prin emisiunea Planeta ești tu! Este un business de familie la care țin foarte mult.
Am ajuns la el din dorința de încerca și altceva, iar la acel moment ne-am întrebat ce lipsește mai degrabă în zona în care locuim și ce ar fi de viitor. Așa a prins contur. A fost complicat la început pentru că am deschis spălătoria ecologică exact înainte să înceapă pandemia, lucru care ne-a afectat destul de tare.
Cei mai mulți oameni ne spuneau că nu merită, că e imposibil să reziste și să le facem pe toate, dar cu determinare și multă ambiție am reușit. Nu are sens să menționez sacrificiile pentru că sunt aceleași pe care le face orice antreprenor care crede în afacerea sa. Încă avem multe de învățat și de aplicat.
Care este relația ta, în general, cu banii?
Am mare noroc că am de unde să învăț cum să îi gestionez și cum să îi investesc. Și am devenit tot mai interesată de acest domeniu. Îmi place să cred despre mine că sunt un om care știe să se raporteze corect la bani. Când nu e așa, mă trag de mânecă cei din familie.
De ceva timp încoace mă gândesc cum să aplic, tot mai mult, sfaturile primite la tv legate de investiții pe termen lung. Sunt de părere că banii trebuie să circule, dar cu cap.
Nu fac niciodată vreo gaură în buget, dar nici nu pot să spun că nu mă bucur de banii pe care eu îi câștig.
Nu sunt adepta lucrurilor scumpe sau de firmă doar pentru că așa e moda. Stau și calculez, raportul preț calitate și dacă am cu adevărat nevoie de acel lucru.
Din ce-am văzut pe contul tău de Instagram, îți plac mult călătoriile. Care este cel mai romantic loc în care ai ajuns până acum?
Greu de zis care este cel mai romantic, asta depinde cum o trăiești. Locul cu o energie fantastică rămâne Maldive, unde am ajuns de câteva ori. Liniștea și zen-ul căpătate acolo sunt greu de descris în cuvinte.
Dar la fel de frumoasă a fost și experiența de vara trecută din insula Corfu, unde am experimentat o săptămână de vacanță simplă, aproape de traiul local și fără nimic sofisticat.
În aproape toate vacanțele am experimentat lucruri frumoase. Cert este că îmi plac locurile cu soare și mare, fără prea multă agitație și lucruri complicate.
Apropo de romantism… se întrezărește o nuntă în viitorul apropiat? Dacă da, ce detalii ne poți da?
Cred că mai degrabă e important să ai pe cineva care să îți fie cu adevărat acasă. Restul sunt convenții în care fiecare crede mai mult sau mai puțin. Eu sunt un om foarte deschis și sunt de părere că atâta vreme cât ai găsit cu adevărat persoana alături de care să construiești ceva frumos în viață, e suficient. Și sunt norocoasă să fie așa.
Și tot pe Instagram am văzut că ai un Scotish Fold. Cum îl cheamă? Și ce pozne face? 😉
Este ca un pluș viu. Îl cheamă Yoyo și are 6 ani aproape. Este destul de cuminte, așa a fost dintotdeauna. Îi place să doarmă mult mai degrabă. Singurele momente în care face pozne e când ne pedepsește că am plecat în vacanță sau când nu i-am acordat atenție.
Pasiunea lui este să scarmene canapelele și fotoliile din casă. Însă familia noastră s-a mărit cu încă doi blănoși, am adoptat chiar la începutul anului doi căței, Panda și Hera.
Acolo sunt năzbâtiile cele mai mari, mai ales că stau în curte și au la dispoziție un spațiu generos pe care să îl strice. 😊 Așteptăm însă să crească și să ne armonizăm și cu ei.