Vânătorii de recompense de pe planeta Mandalore au apărut după un rol episodic în „Războiul stelelor: Imperiul contraatacă” (1980), atunci când un personaj numit Boba Fett a fost angajat de Darth Vader pentru a-l prinde pe Han Solo. Deși Fett nu-și scotea niciodată casca și avea foarte puține replici, fanii l-au îndrăgit imediat, iar popularitatea lui a crescut de-a lungul anilor, astfel încât George Lucas l-a adăugat digital și într-o ediție aniversară a primului film din serie, „Războiul stelelor: O nouă speranță”.
Câteva decenii mai târziu, Jon Favreau (regizorul lui „Iron Man” și „Cartea junglei”) creează pentru Disney + această serie despre un alt vânător de recompense mandalorian, care trebuie să protejeze o încărcătură prețioasă, un bebeluș din rasa faimosului Yoda, de care internetul s-a îndrăgostit iremediabil și pe care l-a poreclit „baby Yoda”.
Mandalorianul este interpretat de îndrăgitul Pedro Pascal („Urzeala tronurilor”, viitorul „Wonder Woman 1984” și multe altele), care reușește să facă foarte multe lucruri din punctul de vedere al interpretării, având în vedere că nu-și scoate niciodată casca și poate să „joace” rolul doar prin rostirea replicilor și prin prezența fizică (iar aceasta din urmă nici nu-i aparține tot timpul!).
În distribuție i se alătură, în roluri episodice de impact, o cohortă de artiști foarte colorată, care-i include pe cineastul german experimental Werner Herzog, pe Nick Nolte, Natalia Tena (Tonks din seria „Harry Potter”), actrița de comedie Amy Sedaris, Giancarlo Esposito (Gus din „Breaking Bad”) și regizorul lui „Thor: Ragnarok”, Taika Waititi, care regizează și un episod al serialului. Un alt episod este regizat de actrița Bryce Dallas Howard („Jurassic World”).
Primul sezon din „The Mandalorian” are opt episoade, iar luna trecută, creatorul Jon Favreau anunța că se filmează deja pentru sezonul 2. Care e așteptat, scrie digitalspy.com, în noiembrie 2020.
Un western în spațiu
„The Mandalorian” este un show atipic, chiar și în peisajul divers de care avem parte în ultimii ani. Personajul principal are o viață nomadă și nu prea există alte personaje recurente în afară de el și Baby Yoda (care oficial se numește „Copilul/The Child”). Eroul nostru este angajat de personajul lui Herzog pentru a-l captura pe micuțul Yoda (care la 50 de ani este încă în stadiul de bebeluș), dar pe eroul nostru nu-l lasă sufletul să-l predea unui bărbat care are clar intenții malefice pentru el. Urmează o serie de aventuri pe tot felul de planete, aventuri care amintesc de poveștile western. Pentru că, oricât de îndepărtată ar fi galaxia unde se petrece „Războiul stelelor” (și toate produsele derivate), seria s-a bazat mereu și pe o estetică de western, dar și pe personajele și poveștile clasice ale genului, cu ceva spiritualitate aruncată în rețetă. Așa este și „The Mandalorian”, dar poate mai mult! Eroul este imaginea clasică a pistolarului singuratic care găsește un motiv să îi pese din nou de cei din jur. Și, chiar dacă religia îi interzice să-și scoată casca, echipa creatoare, actori, regizori și scenariști, ne fac să ne pese și de el, și de noua lui misiune: siguranța lui Baby Yoda.