Multe seriale sud-coreene beneficiază de bugete mari. Producțiile care au acțiunea plasată în lumi fantastice sau chiar cele istorice au nevoie de bani serioși pentru efecte speciale și decoruri. Unele sunt filmate chiar în afara țării, ceea ce presupune costuri în plus. Ca să nu mai vorbim despre faptul că de multe ori distribuția conține nume mari de actori, iar salariile lor constituie o parte importantă a bugetului.
Un serial coreean care depășește un buget de 7 milioane de dolari americani este considerat unul scump. Dar în anii din urmă din ce în ce mai multe producții depășesc acest prag, mai ales după ce au apărut investițiile străine în industria de entertainment sud-coreeană.
Vedeți mai jos un top al celor mai costisitoare seriale coreene produse vreodată, de la cel mai „ieftin” la cel mai scump de până acum.
10 – „Vincenzo” (2021)
Cost estimat: 16 milioane de dolari
Comedia de acțiune care prezintă aventurile unui mafiot coreeano-italian în țara natală, interpretat de actorul de top Song Joong-ki, are un buget estimat la peste 16 milioane de dolari. Chiar dacă nu este vreun fantasy istoric, trebuie să știți că frumoasele peisaje italiene pe care le-ați admirat în serial nu au văzut niciodată Italia. Toate au fost generate pe computer, evident cu costurile de rigoare.
Netflix Philippines ne face și demonstrația:
„Vincenzo” (2021) este disponibil pe Netflix.
9 – „Sisyphus: The Myth” (2021)
Cost estimat: 17 milioane de dolari
Este un serial SF, cu acțiunea plasată simultan și în trecut (care este prezentul nostru) și într-un viitor postatomic. Decorurile din acest viitor trebuie să fi costat ceva, mai ales că sunt și destul de detaliate. În plus, cei doi protagoniști, Cho Seung-woo și Park Shin-Hye, nu sunt deloc iefini. În același timp, serialul a fost producția specială pentru cea de-a 10-a aniversare a postului JTBC, deci bugetul a fost cu atât mai generos.
„Sisyphus: The Myth” (2021) este disponibil pe Netflix.
8 – „Legend of the Blue Sea” (2016)
Cost estimat: 19 milioane de dolari
Este vorba despre o dramă romantică fantasy, în care elementul fantastic este o sirenă. Deci mult CGI, pentru că sirenele nu se găsesc pe toate drumurile. Pe lângă efectele speciale, mai avem și doi actori care nu se dau jos din pat pentru orice sumă: Jun Ji-hyun și Lee Min-Ho.
„Legend of the Blue Sea” (2016) este disponibil pe Rakuten Viki.
7 – „Vagabond” (2019)
Cost estimat: 21 milioane de dolari
Serialul de acțiune din 2019, „Vagabond”, se mândrește în primul rând cu distribuția. În rolurile principale ale producției sunt unii dintre cei mai bine cotați actori ai Coreei de Sud: Lee Seung-gi, Bae Suzy și Moon Jeong-Hee. O mare parte din filmări au avut loc în Maroc și Portugalia. În plus, e împănat cu scene de acțiune.
„Vagabond” (2019) este disponibil pe Netflix.
6 – „The Penthouse: War in Life” (2020)
Cost estimat: 24 milioane de dolari
Deopotrivă criticat de specialiști și urmărit de fani, serialul are în prim plan mai multe familii bogate și mare parte din buget a mers pe decoruri și costume, pentru a face cât mai credibilă povestea. Drama are deja trei sezoane, cu un total de 48 de episoade, și se estimează că i-a costat deja pe cei de la SBS TV 32 de milioane de dolari.
„The Penthouse: War in Life” (2020) este disponibil pe Netflix.
5 – „The King: Eternal Monarch” (2020)
Cost estimat: 25 milioane de dolari
„The King: Eternal Monarch”, primul serial al lui Lee Min-Ho după ce și-a terminat seriviciul militar obligatoriu, a fost unul demn de un monarh adevărat. Producția mustește de efecte speciale, deopotrivă pentru scenele de acțiune ca și pentru elementele fantastice. Ca să nu mai vorbim de mașinile scumpe, elicopterele, navele, nu mai punem la socoteală și calul, din „flota” regelui interpretat de Lee Min-Ho. În plus, echipa a muncit mult la decorurile pentru varianta imaginară a orașului Busan.
„The King: Eternal Monarch” (2020) este disponibil pe Netflix.
4 – „Sweet Home” (2020)
Cost estimat: 26 milioane de dolari
Serialul original Netflix este în principiu povestea unui sărăntoc. Deși și pentru decorurile săracilor e nevoie de bani. Actorii din distribuție, cunoscuți și buni, nu sunt totuși din prima linie, deci nici aici nu s-a dus porcoiul de bani. Așa că tot bugetul a fost înghițit de efectele speciale: armata de monștri, fiecare de alt soi, care populează acțiunea a costat scump.
„Sweet Home” (2020) este disponibil pe Netflix.
3 – „Kingdom” (2019)
Cost estimat: 30 milioane de dolari
Thriller istoric cu zombie plasat în era Joseon. Adică decoruri, efecte speciale și mari scene de acțiune cu armate întregi de morți-vii. În plus, doi actori de prim rang: Ju Ji-Hoon și Bae Doona. Pentru toate astea, bugetul fiecărui episod a fost estimat la o valoare de 2 – 3 milioane de dolari. Serialul are până acum două sezoane de câte șase episoade, iar al treilea sezon e așteptat anul acesta.
„Kingdom” (2019) este disponibil pe Netflix.
2 – „Mr. Sunshine” (2018)
Cost estimat: 34 milioane de dolari
„Mr. Sunshine” este o dramă istorică, plasată la începutul anilor 1900, care se află în top 10 al celor mai bune seriale din toate timpurile. Așa că toți banii – cheltuiți pe decoruri, costume, ceva efecte speciale și pe salariile actorilor din rolurile principale: Lee Byung-hun, Kim Tae-ri și Yoo Yeon-Seok – au meritat fiecare cent.
„Mr. Sunshine” (2018) este disponibil pe Netflix.
1 – „Arthdal Chronicles” (2019)
Cost estimat: 46 milioane de dolari
Nici măcar nu e greu de văzut unde s-au dus atâția bani. E vorba despre un fantasy plasat într-un fabulos timp trecut și-ntr-un tărâm cam la fel de imaginar. Cu o distribuție de excepție: Song Joong-ki, Kim Ji-Won, Jang Dong-Gun. Asta, la prima vedere. Pentru că se mai știe că o parte din producție a fost filmată în Brunei și alta în Osan, în provincia Gyeonggi. Un platou imens a fost construit special pentru „Arthdal Chronicles”, cu costuri pe măsură
„Arthdal Chronicles” (2019) este disponibil pe Netflix.