Homepage  / Seriale

Top 10 cele mai scumpe seriale realizate vreodată. Ce bugete uriase au avut pentru fiecare episod

Top 10 cele mai scumpe seriale realizate vreodată. Ce bugete uriase au avut pentru fiecare episod

de Roxana Mirea,

Ceea ce a fost considerat cândva o distracție ocazională - constând în mare parte din sitcomuri de 20 de minute și producții de studio de mici dimensiuni cu o singură locație - a evoluat treptat în producții de înaltă calitate cu bugete mai apropiate de scara cinematografică. Iată care sunt cele mai scumpe seriale realizate vreodată.

Cuprins

10 cele mai scumpe seriale realizate vreodată

„Halo” (2022 -) – 10 milioane de dolari pe episod

Bazat pe jocul video al Microsoft, „Halo” a fost adaptat pentru TV într-un serial Paramount+. Urmărind războiul dintre Comandamentul Spațial al Națiunilor Unite și alianța extraterestră cunoscută sub numele de Covenant, „Halo” aduce povestea științifico-fantastică pe micul ecran într-un mod deosebit.

Fiind una dintre cele mai de succes francize de jocuri video, serialul TV „Halo” ar putea să se bazeze cu ușurință pe baza de fani existentă. Cu toate acestea, mulți fani sunt de acord că, având în vedere bugetul de 10 milioane de dolari pe episod, CGI-ul ar fi putut fi mai bun. Deși producția primului sezon a fost afectată de pandemie, cu nume mari, precum producătorul executiv Steven Spielberg implicat, fanii așteaptă cu nerăbdare ca al doilea sezon să fie mai mare și mai bun ca niciodată, scrie collider.com.

„The Crown” (2016 -) – 13 milioane de dolari pe episod

Dramele de epocă sunt în mod inerent producții costisitoare. De la realizarea unor decoruri, costume, coafuri și machiaje exacte din punct de vedere istoric, până la distribuirea unor actori care să arate și să vorbească la fel ca omologii lor din viața reală, serialul „The Crown” de la Netflix nu a precupețit nicio cheltuială atunci când a fost vorba de aducerea poveștii familiei regale britanice pe micile ecrane.

Cu 13 milioane de dolari pe episod, atenția la detalii în „The Crown” strălucește puternic. După ce a câștigat nenumărate premii numai pentru costumele sale și cu o distribuție lăudată pentru acuratețea cu care redă manierele personajelor pe care le interpretează, este ușor de înțeles cum un serial despre regalitate necesită un buget la fel de somptuos.

„Game of Thrones” (2011-2019) – 15 milioane de dolari pe episod

„Game of Thrones” de la HBO s-a confruntat cu provocarea de a adapta pentru televiziune romanele fantasy epice ale lui George R. R. Martin. Urmărind lupta pentru putere între mai multe familii nobile, povestea vine cu o mare distribuție de personaje recurente care se întind în diferite locații din Westeros.

De la arhipelagul Insulelor de Fier până la Nordul friguros, serialul „Urzeala tronurilor” este cunoscut pentru locațiile de filmare uimitoare pe tot globul. Bugetul inițial pentru sezonul 1 a fost de aproximativ 5-6 milioane de dolari pe episod. Până la sezonul final, acesta a crescut la 15 milioane de dolari pe episod, deoarece în serialul HBO distribuția și echipa de filmare au călătorit între Regatul Unit, Croația, Islanda, Spania, Malta și Maroc.

„See” (2019 -) – 15 milioane de dolari pe episod

Plasat într-un viitor distopic în care omenirea și-a pierdut capacitatea de a vedea, serialul „See” de pe Apple TV+ urmărește povestea impactului pe care nașterea a doi copii capabili să vadă îl are într-o lume în care acest dar este considerat o erezie.

Deși bugetul de 15 milioane de dolari pe episod poate fi atribuit numelor mari din spatele serialului, cum ar fi Jason Mamoa și regizorul/producătorul Francis Lawrence, bugetul serialului se datorează în mare parte locației de filmare din Vancouver. Pentru a contribui la crearea lumii distopice, echipa de producție a drenat un lac real din Vancouver, a construit un sat, apoi a umplut lacul după încheierea filmărilor.

„The Mandalorian” (2019 -) – 15 milioane de dolari pe episod

Unul dintre primele seriale originale de pe Disney Plus, „The Mandalorian” a dat startul unui nou capitol în franciza Star Wars cu primul său serial TV live-action. Plasat după evenimentele din „Return of the Jedi”, serialul urmărește un vânător de recompense (Pedro Pascal) care a salvat un tânăr copil aparținând aceleiași specii ca și Yoda, care se află într-o călătorie pentru a se reuni cu cei din specia sa.

Bugetul de 15 milioane de dolari pe episod se datorează în mare parte tehnicilor de filmare inventive folosite pe parcursul producției. În timp ce ecranul verde era folosit în mod tradițional pentru a suprapune actorii pe un mediu digital, „The Mandalorian” a folosit în schimb StageCraft – o modalitate de a imersa actorul în mediul digital prin intermediul unor ecrane video LED mari care pot fi redate în timp real.

„The Pacific” (2010) – 20 de milioane de dolari pe episod

În jurul evenimentelor istorice ale bătăliei din Al Doilea Război Mondial dintre soldații japonezi și americani de pe insula Peleliu, „The Pacific” a fost cea mai scumpă miniserie de la acea vreme.

Cu 20 de milioane de dolari pe episod, miniseria HBO a fost apreciată de critici pentru acuratețea sa istorică și pentru reprezentarea unor scene epice de luptă în Oceanul Pacific în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu nume mari precum Spielberg și Tom Hanks în spatele producției, „The Pacific” se simte cu adevărat ca un serial TV la o scară cinematografică grandioasă.

„Casa dragonului” (2022 -) – 20 milioane de dolari pe episod

Prequel-ul serialului „Game of Thrones” a doborât recordurile de audiență pentru HBO, aproape 10 milioane de oameni urmărind primul episod din „House of the Dragon”. Pornind de la succesul predecesorului său, serialul este plasat cu două secole înainte de evenimentele din „Game of Thrones” și se concentrează în jurul Casei Targaryen și a războiului civil care a dus la căderea familiei și la dispariția dragonilor din Westeros.

Cu mult mai mulți dragoni CGI, precum și cu succesul așteptat care vine din faptul că este un prequel al „Game of Thrones”, bugetul de 20 de milioane de dolari pe episod a oferit serialului șansa de a extinde povestea din Westeros la trei ani de la controversatul final al serialului „Urzeala tronurilor”.

„WandaVision” (2021) – 25 de milioane de dolari pe episod

Universul cinematografic Marvel a construit una dintre cele mai populare francize cinematografice ale secolului XXI.

După lansarea Disney+ în 2019, Marvel a cheltuit 25 de milioane de dolari pe episod pentru fiecare dintre noile sale titluri de televiziune MCU – „WandaVision”, „The Falcon and the Winter Soldier”, „Loki” și „Hawkeye”. Continuând un flux constant de conținut pe tot parcursul anului, cel mai recent cu lansarea filmului „She-Hulk: Attorney at Law”, este clar că Marvel domină atât marele ecran, cât și micul ecran.

„Stranger Things” (2016 -) – 30 de milioane de dolari pe episod

Fiind unul dintre cele mai de succes seriale de lungă durată de pe Netflix, de-a lungul celor patru sezoane ale sale, „Stranger Things” a trecut de la a fi o poveste dintr-un orășel despre un băiat dispărut la un serial SF horror mult mai întunecat și plin de acțiune, care implică instalații guvernamentale secrete, conspirații rusești și implicare militară.

Odată cu scenariile și producția ambițioase ale sezonului patru a venit și un buget la fel de ambițios, de 30 de milioane de dolari pe episod. Având în vedere că mare parte din sezonul patru se desfășoară în afara micului oraș Hawkins, bugetul mai mare a permis mai multă acțiune, mai multe emoții și episoade de 90 de minute care s-au simțit cu adevărat ca niște filme.

„Stăpânul inelelor: Inelele puterii” (2022 -) – 58 milioane de dolari pe episod

Cu 58 de milioane de dolari pe episod – un buget total de 465 de milioane de dolari – „The Lord of the Rings: Rings of Power”, de pe Amazon Prim, a devenit cel mai scump serial TV realizat vreodată și depășește bugetul combinat de 281 de milioane de dolari al seriei de filme „Stăpânul inelelor”.

Explorând lumea Pământului de Mijloc cu mii de ani înainte de evenimentele din „Hobbitul”, distribuția din „Inelele puterii” poartă publicul prin fortăreața elfilor din Eregion, până la regatul subteran al piticilor din Khazad-dûm. Cu decoruri fastuoase, costume și o poveste grandioasă, este de înțeles că aventura îndrăgitei francize fantasy pe micul ecran să fi fost întâmpinată cu un buget la fel de generos.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton