Greu de făcut un top al celor mai bune seriale originale Netflix în momentul în care platforma de streaming a realizat atâtea producții care-au primit aprobarea publicului. Și, în încercarea de a selecta numai zece titluri, am dat deoparte (cu inima frântă) multe seriale care ar merita și ele un loc într-un astfel de clasament. Printre acestea: „13 Reasons Why” (2017), „The Umbrella Academy” (2019), „Dark” (2017), „Ozark” (2017), „Sex Education” (2019), „Narcos” (2015)...
Cu siguranță, o să aveți reclamații și există posibilitatea ca serialul dumneavoastră preferat să nu fie printre cele selectate. Ne puteți „trage de urechi” în comentarii.
Cuprins
Cele mai bune seriale originale Netflix
„House of Cards” (2013-2018)
Când noi ne uitam la „House of Cards”, mulți nici nu știam că este o producție Netflix și mulți nici nu auziserăm de Netflix. Dar serialul creat de Beau Willimon este incontestabil cel care a scos din anonimat platforma de streaming. Prima sa creație originală, drama politică susținută de un excepțional Kevin Spacey, a adunat 33 de nominalizări la Emmys (din care a câștigat 7 statuete) și 8 la Globurile de Aur. Dar actorul care a ridicat „House of Cards” l-a și înmormântat. Scandalul „Spacey” a prăbușit în haos producția, care abia și-a revenit pentru un ultim sezon care s-a concentrat pe personajul Claire Underwood (interpretat de Robin Wright) și în care Kevin Spacey nu a mai apărut. Sezonul 6, de numai 8 episoade, din „House of Cards” a fost ultimul.
„Orange Is the New Black” (2013–2019)
Este unul dintre primele succese din universul creațiilor Netflix. Producția feministă lansată în vara lui 2013 a devenit rapid un fenomen chiar dacă și-a mai pierdut din aură an după an. De la un sezon la altul, nivelul a fost inegal, dar producția creată de Jenji Kohan și-a păstrat un loc special în inima abonaților Netflix. Sezonul al optulea, lansat în vara lui 2019, a fost ultimul.
„Sense8” (2015-2018)
Enorma surpriză a verii lui 2015, serialul surorilor Wachowski a devenit un fenomen mondial. A fost o poveste cu totul unică și a adus o mitologie surprinzătoare. Abonații Netflix au fost imediat cuceriți ce cele opt personaje conectate de plan intelectual și emoțional. Iar mesajul de dragoste, compasiune și solidaritate al serialului a fost unul foarte puternic. Fanii „Sense8” se numără și astăzi cu milioanele, chiar dacă producția s-a încheiat în 2018.
„Stranger Things” (2016-)
Acest incredibil omagiu adus filmelor semnate Amblin Entertainment ale anilor 1980 (mai ales „E.T.” și „The Goonies”) a făcut să vibreze coarda sensibilă a milioane de spectatori din toată lumea. Cu universul său atașant și ambianța pe cât de angoasantă pe atât de fascinantă, „Stranger Things” și-a câștigat un binemeritat loc printre cele mai populare creații originale ale Netflix-ului. Iar sezonul al patrulea este așteptat cu sufletul la gură la începutul anului viitor.
„The Crown” (2016-)
În acest moment, „The Crown” este serialul cel mai scump al platformei, dar merită fiecare cent cheltuit. Cu un scenariu admirabil și filmări luxuriante, serialul este o capodoperă a micului ecran. O reconstituire istorică rară și fascinantă, care a beneficiat de apariția unor actori de excepție de-a lungul celor patru sezoane de până acum: Claire Foy, Olivia Colman sau Helena Bonham-Carter. Iar fanii abia o așteaptă pe Imelda Staunton… Sezonul al cincilea din „The Crown” va fi pe platforma de streaming în noiembrie 2022.
„The Witcher” (2019-)
Netflix a avut nevoie de ceva curaj pentru a se înhăma la munca titanică de a aduce pe micul ecran o poveste atât de fabuloasă și care avea deja milioane de fani ai jocurilor video gata să te sfâșie în bucăți la cea mai mică greșeală. Dar pariul a fost unul câștigat. Magia în toate formele, monștii de toate mărimile, regate care se detestă și un Henry Cavill (el însuși un fan al poveștii) magistral au reușit să câștige inimile abonaților. Sezonul al doilea din „The Witcher” va avea premiera pe 21 dedembrie 2021.
„Bridgerton” (2020-)
Cu o tușă de parfum de „Gossip Girl” și „Downton Abbey”, primul serial Netflix produs de Shonda Rhimes a fost o reușită. O poveste de dragoste deopotrivă ingenuă și senzuală, plasată în decorul rochiilor suave ale Angliei secolului al XIX-lea, a devenit evadarea perfectă pentru lumea prăbușită în pandemie. Alternanța dintre comedia de moravuri și povestea cu zâne a făcut din „Bridgerton” unul dintre cele mai mari succese ale Netflix-ului. Sezonul al doilea se află acum în filmări și va sosi pe platformă în 2022.
Își merită cu prisosință numele de fenomen mondial din moment ce vânzările jocurilor de șah au explodat în toamna anului 2020! Această miniserie este o simpatică bucățică de istorie despre locul femeii în lumea anilor 1950 și despre șah. Iar performanța actriței Anya Taylor-Joy a contat mult la succesul serialului. „The Queen’s Gambit” a avut 7 episoade și nu va avea vreo continuare (cel puțin deocamdată).
„Lupin” (2021-)
Modernizarea poveștii lui Arsène Lupin, cu un Omar Sy imperial în rolul titular, a transformat monumentul literar al lui Maurice Leblanc într-un blockbuster contemporan. Realizat de Louis Leterrier, serialul francez oferă scene de acțiune impecabil executate și dialoguri și interpretări delicioase, care au făcut din acest „Lupin” un succes mondial. Sezonul al doilea al serialului a fost deja comandat și va ajunge pe platformă în 2022.
Serialul coreean este acum cel mai mare fenomen din istoria Netflix-ului. În ciuda faptului că povestea vine dintr-o cultură prea puțin cunoscută în restul lumii, în ciuda faptului că Netflix-ul însuși nu credea că va scoate vreun cent după el și, drept urmare, nu i-a făcut niciun fel de publicitate, „Squid Game” a plecat singurel în lume și a intrat în casele a 111 milioane de abonați în mai puțin de o lună. Critica sa asupra capitalismului și a fisurii din ce în ce mai mare dintre cei foarte bogați și cei foarte săraci a avut un ecou puternic pe toate continentele. Imensa surpriză a succesului i-a găsit cu garda jos și pe Netflix și pe regizorul serialului și deocamdată nimeni nu a dat vreo declarație clară despre un al doilea sezon.