Homepage  / Știri / Televiziune

„The Singapore Grip”, tot ce trebuie să știi despre miniseria difuzată de Epic Drama

„The Singapore Grip”, tot ce trebuie să știi despre miniseria difuzată de Epic Drama

de Redactia Tvmania

Difuzată de Epic Drama de duminică, 7 martie, miniseria în șase episoade „The Singapore Grip”, ecranizarea romanului omonim al lui J.G. Farrell, este o satiră la adresa colonialismului britanic.

Publicat cu doar un an înainte de moartea neașteptată a lui J.G. Farrell în 1979 (acesta s-a înecat în timp ce se afla la pescuit, la doar 44 de ani), „The Singapore Grip” este doar al treilea roman al autorului, însă acesta era deja considerat, la momentul respectiv, unul dintre cei mai promițători scriitori englezi.

Povestea este plasată în 1942, în Al Doilea Război Mondial, în Singapore, în vremea aceea importantă bază a Imperiului Britanic, în preajma invadării zonei de către japonezi. Englezii au fost atunci învinși fără drept de apel, în ceea ce Winston Churchill numea „cel mai mare dezastru” din istoria lor militară.

Cu aceste evenimente în fundal, viața celor câteva personaje principale este practic bulversată, în doar câteva luni, petrecerile fără griji lăsând loc exploziilor și tragediilor războiului.

 

Și totuși, cine ce joacă

Atunci când dl Webb (Charles Dance), partenerul său de afaceri, începe să se simtă rău, Walter Blackett (David Morrissey), un baron al afacerilor cu cauciuc din Singapore, îl cheamă de urgență din Europa pe fiul acestuia, Matthew Webb (Luke Treadaway). Blackett este un afacerist căruia nu-i stă capul decât la profit („este un industriaș, un capitalist în toată puterea cuvântului”, explica Morrissey despre personajul său pentru whatsontv.co.uk), așa că ideile lui Matthew, cum că localnicii sunt exploatați și nedrept tratați, îl neliniștesc oarecum. Însă baronul cauciucului are un plan: să îl căsătorească pe Matthew cu fiica lui, Joan (Georgia Blizzard), o tânără răsfățată, care nu vede nici un impediment în a se mărita din interes, atâta timp cât asta înseamnă că va avea pe mai departe rochii noi și petreceri interesante. Planul celor doi Blackett este însă năruit în primul rând de Vera Chiang (Elizabeth Tan), o chinezoaică misterioasă, de care Matthew se simte atras, dar și de invazia japonezilor, care au insolența de a aduce războiul cu ei!

„Am mai avut proiecte plasate în al Doilea Război Mondial, dar e prima oară când joc în acest Singapore, cu gin și tonic pe terasă, în timp ce personajele și-au băgat toate capul în nisip și credeau că totul va fi ok pentru că aveau costume drăguțe și erau albi, englezi și, deci, de neatins”, declara protagonistul Luke Treadaway pentru bradfordzone.co.uk.

 

Un scenarist oscarizat

Romanul lui J.G. Farrell a fost adaptat pentru această miniserie ITV, filmată în Malaezia, de celebrul scenarist Christopher Hampton (premiat cu Oscar pentru „Legături primejdioase” și nominalizat pentru „Remușcare”), „prieten și admirator”, în propriile cuvinte, al lui J.G. Farrell. Pentru Radio Times, Hampton a povestit că niciodată nu și-a imaginat că va ajunge să adapteze romanul pentru micul ecran, demers care i-a făcut însă o plăcere imensă: „Trebuie să spun că a fost, probabil, cel mai plăcut proiect pe care l-am avut de mulți, mulți ani!”, a declarat el. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton