În 1870, într-o Americă încă traumatizată după Războiul de secesiune, căpitanul Jefferson Kyle Kidd (Tom Hanks), veteran de război, călătorește prin America, citind știrile pentru comunitatea fiecărui orășel în care ajunge. Noutățile de pretutindeni pe care acest bărbat le aduce cu el reaprind o scânteie de entuziasm în sufletele acestor oameni săraci, văduviți de familie și încă afectați de suspiciune, frică ori resentimente. Sunt vremuri grele, iar când căpitanul, aflat în drum spre casă, spre San Antonio, o descoperă în Texas pe mica Johanna (Helena Zengel), o fetiță de zece ani traumatizată de pierderea părinților, pare să se fi ales cu o grijă în plus. În cele din urmă, el își ia răspunderea să o ducă la singurele ei rude rămase, aflate la sute de kilometri. Drumul lor, plin de pericole mortale, se transformă într-o aventură extraordinară, în care bărbatul și copilul încearcă să se vindece reciproc de traumele suferite.
O reușită reală
„Noutăți din lumea largă” ne oferă, în primul rând, două interpretări tulburătoare, dar, cum au afirmat criticii, „are anvergura necesară pentru a le cuprinde pe amândouă”. Excelentul regizor Paul Greengrass (autorul capodoperei „Zborul United 93”, despre catastrofa de la 11 septembrie, și al filmului „Căpitanul Phillips”, tot cu Tom Hanks) știe să-i lase spațiul de desfășurare acestui actor de atât de mare finețe care este Tom Hanks. Helena Zengel (proaspăt nominalizată la Globul de Aur pentru acest rol), revelația emoționantului film german „Copilul-problemă” (2019), îi dă replica intens, cu o maturitate interpretativă, la cei 12 ani ai ei, pe care mulți actori adulți nu o posedă. Imaginea filmului, semnată Dariusz Wolski, încadrează perfect povestea, îmbrăcând multe cadre într-o lumină de o frumusețe răvășitoare. Dacă adăugăm coloana sonoră meditativă compusă de James Newton Howard (nominalizată, de asemenea, la Globul de Aur), începem să avem imaginea unui film bogat în toate privințele, care vorbește, în cel mai profund strat al său, despre strălucirea și despre puterea vindecătoare a poveștilor.
Despre vești și povești
Filmul este ecranizarea romanului scris de Paulette Jiles (finalist în competiția pentru Național Book Award și publicat și în România, sub titlul „Vești din lumea întreagă”). Cu profunzimi impresionante și personaje vibrant conturate, cartea desfășoară o acțiune cu multiple ancore în contextul istoric pe care îl construiește, la cinci ani după Războiul Civil, dar și cu emoționante trimiteri la importanța poveștilor în evoluția lumii.