.
Serialul creat de Frank Darabont („The Shawshank Redemption”, „The Green Mile”, „The Mist”) are la bază seria de benzi desenate cu acelaşi titlu de Robert Kirkman, Tony Moore şi Charlie Adlard. „The Walking Dead” a debutat în SUA pe 31 octombrie, de Halloween (sperând să atrag, astfel, mai uşor publicul amator de poveşti cu zombi), şi prima serie nu are decât şase episoade.
Dar subiectul a reuşit să captiveze 5,3 milioane de americani la debut, cea mai mare cifră pentru un serial original AMC şi mult mai mare decât în cazul „Mad Men” şi „Breaking Bad”. După ce a fost reluat în aceeaşi seară, episodul-pilot (de 70 de minute) a ajuns la 8 milioane de telespectatori! Rezultatul a fost simplu: deja postul a comandat un al doilea sezon, care va debuta abia în toamna anului viitor şi va avea 13 episoade.
.
Poveste cu zombi
Scenariul are în centru un grup de supravieţuitori ai apocalipsei zombilor care a măturat Statele Unite. Protagonsitul e ajutorul de şerif dintr-un orăşel din Gerogia, Rick Grimes (Andrew Lincoln), care se trezeşte din comă într-un spital părăsit şi plin e cadavre şi zombi înfometaţi.
Bărbatul fuge acasă, pentru a-şi revedea soţia (Sarah Wayne Callies, din „Prison Break”) şi fiul (Chandler Riggs) dar descoperă un oraş părăsit şi, ajutat de doi supravieţuitori (un tată şi puştiul lui), pleacă spre Atlanta, unde speră să găsească salvarea.
Serialul impresionează prin abordarea adusă poveştii clasice cu zombi: avem aceeaşi monştri lenţi, dar care laolaltă constituie o ameninţare reală, care pot fi distruşi doar prin împuşcare în cap sau decapitare şi transmit „boala” prin muşcături ori zgârieturi. Dar scenariul se centrează pe tipurile umane ale supravieţuitorilor, glumele bine scrise, scenele de acţiune excelent orchestrate şi efectele speciale înfricoşătoare.