Homepage  / Seriale / Netflix

Fascinația tablei de șah. Totul despre „Gambitul damei” , cea mai urmărită miniserie Netflix

Fascinația tablei de șah. Totul despre „Gambitul damei” , cea mai urmărită miniserie Netflix

de Redactia Tvmania

Cu un subiect cel puțin insolit, o protagonistă specială și o sursă de inspirație excelentă, noua mini-serie Netflix „Gambitul damei”, disponibilă din 23 octombrie, ne va surprinde cu siguranță, dezvăluindu-ne o lume nu foarte des sondată de cinema.

La o lună de la lansare, miniseria a devenit cea mai urmărită producție Netflix, fiind vizionată în primele 28 de zile de la lansare de pe 62 de milioane de conturi, a transmis compania.

Netflix a mai spus despre „The Queen’s Gambit” că se află în Top 10 în 92 de ţări şi pe primul loc în 63 de ţări, inclusiv Marea Britanie, Argentina, Israel şi Africa de Sud.

Eroina sa este Beth Harmon (interpretată de Isla Johnston în copilărie și de Anya Taylor-Joy la adolescență și maturitate), o fetiță de opt ani orfană, tristă și incapabilă să-și găsească locul într-o lume în care nimeni nu o remarcă. Până într-o zi, când Beth joacă pentru prima oară șah. Atunci, fetița cea posomorâtă simte că totul se limpezește, că gândește clar și, pentru întâia oară în viață, simte că are ceva sub control. Până la vârsta de șaisprezece ani, Beth ajunge concurentă în campionatul de șah al Statelor Unite, se perfecționează, iar lumea vorbește despre geniul ei, deși, fiind fată, e privită cu suspiciune. Ea are de înfruntat și faptul că, la campionatele americane, cei mai buni jucători de șah veneau din afara Statelor Unite (în povestea de față marele său rival e un rus), ceea ce îngreuna recunoașterea campionilor autohtoni. Pe măsură ce abilitățile ei sporesc, iar miza crește și ea, Beth se simte captivă în propria lume, iar evadarea cea mai potrivită i se pare alcoolul. Drama campionului tot mai presat să-și depășească propriile performanțe, dar și dezorientarea copilului orfan, ignorat de toți, sunt descrise extraordinar de expresiv în cartea care a inspirat serialul. Aceasta a fost scrisă de Walter Tevis (foto bulină), autorul a trei romane ecranizate în filme de succes: „The Hustler” (1961), regizat de Robert Rossen, cu Paul Newman în rolul jucătorului de biliard Eddie Felson, „The Man Who Fell to Earth” (1976), excepționalul SF al lui Nicolas Roeg, cu David Bowie în rolul unui extraterestru, și „Culoarea banilor” (1986), regizat de Martin Scorsese. Acesta a păstrat personajul lui Eddie Felson (jucat tot de Paul Newman), îmbătrânit, dar hotărât să-și transmită priceperea tânărului Vincent Lauria (Tom Cruise).

 

Șahul, pasiunea cea mare

 

La rândul său, cartea „Gambitul damei” a cucerit criticii. S-a scris că „Walter Tevis te ține captiv în fiecare moment, făcându-te să participi la evenimente o dată cu personajele”, iar cineva a afirmat chiar că „Este recomandabil să vă bandajați degetele înainte să deschideți cartea, pentru că, din cauza suspansului, s-ar putea să vă roadeți unghiile până la cot”. Într-o evocare a romancierului, fiul acestuia, Will Tevis, povestea: „Tata putea să scrie secvențe extrem de palpitante despre șah și biliard, jocurile pe care le iubea, așa că filmele și cărțile lui nu sunt doar pentru pasionații acestor sporturi”. Mini-seria cu Anya Taylor-Joy ajunge abia acum pe ecrane, dar ecranizarea după „Gambitul damei” fusese în proiect încă din 2008 și urma să fie regizată de regretatul Heath Ledger. În distribuție îi vom mai vedea pe Thomas Brodie-Sangster, cunoscut din „Pur și simplu dragoste”, pe Harry Melling, pe care tocmai l-am văzut în rolul cercetătorului malefic din „Vechea gardă” și pe Marielle Heller, regizoarea filmelor nominalizate la Oscar „Mă poți ierta vreodată?” și „O zi minunată în cartier”.

 

 

Anya Taylor-Joy, un talent pe val

 

Spre deosebire de eroina sa, Beth, Anya Taylor-Joy (24 de ani) nu trece niciodată neobservată. După ce s-a remarcat în horror-ul „Split” (foto 1), în care era hăituită de un criminal cu personalitate multiplă, a jucat rolul unei soții din Amsterdamul secolului al XVII-lea în „Miniaturista” (foto 2), al unei englezoaice răsfățate de la 1800 în „Emma” (foto 3) și al exoticei Illyana Rasputin în „Noii mutanți” (foto 4). Recent, ea a fost distribuită de regizorul George Miller în rolul tinerei Furiosa din viitorul „Mad Max”.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton