Zero waste este un stil de viață care promovează refolosirea tuturor resurselor, fără deșeuri sau cu deșeuri minime. Și unde altundeva să începi acest stil de viață decât în propria casă. Cu ce puteți începe?
Zero waste este un stil de viață care promovează refolosirea tuturor resurselor, fără deșeuri sau cu deșeuri minime. Și unde altundeva să începi acest stil de viață decât în propria casă. Cu ce puteți începe?
De aici pornește întreaga idee de zero waste. Să ai acasă doar lucrurile de care ai cu adevărat nevoie. Este o provocare să cumperi cu grijă produse de calitate pe care le vei folosi ani de zile și să nu te lași tentat de reduceri temporare sau de tendințe. Pe de altă parte, vă veți face viața mult mai ușoară, dacă ai mai puține lucruri înseamnă că ai cheltuit mai puțini bani și ai mai puține lucruri de aruncat.
Nu este nevoie să discutăm îndelung despre faptul că nu trebuie să ne jucăm cu plasticul. Toată lumea poate face reduceri semnificative la această categorie. În schimbul sticlelor de apă din magazin, animale de companie pot consuma apă de la robinet, iar dacă călătoriți, păstrați întotdeauna la îndemână un recipient din sticlă sau o sticlă de călătorie din plastic pe care o puteți reutiliza, astfel o veți folosi pentru o perioada lung.
De asemenea, puteți să vă machiați sau să vă curățați pielea într-un mod responsabil. De exemplu, există mănuși demachiante din microfibră care vă vor îndepărta machiajul de zi cu zi doar cu apă. Dar puteți alege și dischete de bumbac pe care pur și simplu le spălați după utilizare.
Așa cum am menționat, unul dintre pilonii unui stil de viață fără deșeuri sunt cumpărăturile fără ambalaje. Puteți găsi de toate, de la produse cosmetice și detergenți de spălat până la ingrediente pentru gătit, uleiuri sau unt. În piețe puteți găsi legume proaspete sau carne. De asemenea, puteți cumpăra, multe dintre ingredientele de care aveți nevoie de la raioanele special amenajate în supermarketurile convenționale. Puteți folosi propriile plase sau pungi pentru pâine, fructe sau legume. Pungile biodegradabile sunt, de asemenea, o opțiune foarte bună.
Dacă preferați mâncarea de la restaurant, puteți lua în calcul reducerea consumului de recipiente necesare pentru ambalarea prânzului la birou. Probabil că nu puteți evita acest lucru cu aplicațiile de tip takeaway, dar dacă aveți un restaurant sau un bistro preferat în apropiere, luați propria cutie în care să vă pună prânzul. Puteți, de asemenea, să folosiți o caserolă proprie dacă nu ați terminat mâncarea la restaurant și doriți să o luați acasă.
Materialele biodegradabile pot fi transformate în compost. Asta dacă vorbim de resturi de fructe și legume, cafea, produse de panificație sau nuci. Deși containerele pentru deșeuri biologice sunt din ce în ce mai frecvente, acestea nu sunt încă disponibile peste tot. Dacă locuiți la casă, puteți arunca deșeurile adecvate într-un recipient pentru compostat. Puteți să cumparati unul sau să folosești un alt recipient pe care îl aveți deja în casa, cum ar fi o găleată cu capac sau un butoi vechi. În interior adăugați rame pentru a ajuta la descompun deșeurile organice în material utilizabil. Versiunile moderne cu picioare de lemn au un design interesant și pot fi ușor confundate cu piese de mobilier pentru casă.
Puteți lua măsuri și în privința ambalajele din plastic din categoria produselor cosmetice. O opțiune este îmbutelierea produselor în propriile recipiente. Unii producători oferă și produse în versiunea „fără ambalaj”. Putem găsi săpunuri neambalate, geluri de duș, dar și șampoane, loțiuni de corp, balsamuri sau produse pentru curățenie. Mulți producători de produse cosmetice ecologice își ambalează produsele în recipiente realizate din materiale reciclate sau evită complet plasticul și ambalează anumite produse în hârtie sau sticlă, deci dacă nu găsiți direct varianta fără ambalaj, puteti alege aceste produse.
Puteți reduce consumul uriaș de șervețele și prosoape de hârtie foarte simplu, trecând la cele din material textil. În mod similar, puteți folosi șervețele reutilizabile sau cârpe din microfibră pentru a șterge praful în locul șervețelelor umede tradiționale de unică folosință.
În țările mai dezvoltate, sunt aruncate zilnic tone de alimente. Puteți reduce risipa de alimente și economisi bani planificându-vă cu înțelepciune cumpărăturile. Dacă nu consumați mâncarea imediat, o puteți congela pentru mai târziu. De asemenea, organizează-ți frigiderul astfel încât să știi exact unde este fiecare lucru. Sistemul FIFO (primul intrat, primul ieșit) este, de asemenea, util. Acest lucru înseamnă că trebuie să puneți toate produsele noi în partea din spate a frigiderului și să le mutați în față pe cele cu o dată de expirare anterioară. Acest lucru poate părea perfect logic, dar nu toată lumea face acest lucru în mod automat.
Nu doar ingredientele sunt cele care vă permit să economisiți energie acasă. Fie că este vorba de iluminatul cu LED-uri în locul iluminatului ineficient, de robinete pentru chiuvetă cu perlator, de rezervoare de apă de ploaie sau de simple obiceiuri zilnice, acestea vor modifica semnificativ bugetul familiei dumneavoastră. Dar există mult mai multe opțiuni pentru o casă ecologică. Materialele sintetice din textilele de casă pot fi înlocuite cu bumbac natural, bambus sau in. Rafturile ieftine din plastic pot fi înlocuite cu dulapuri din lemn masiv. În loc să cumpărați tot timpul produse noi, profitați de ceea ce aveți și fiți mai precauți atunci când cumpărați lucruri noi de care aveți nevoie.
Sursa foto: Shutterstock.com