Homepage  / Seriale

Trilogia „Afaceri infernale”, după care Martin Scorsese a făcut „Cârtiţa”, va fi în noiembrie pe FilmCafe

Trilogia „Afaceri infernale”, după care Martin Scorsese a făcut „Cârtiţa”, va fi în noiembrie pe FilmCafe

de Mioara Tronaru,

Thriller-ul „Afaceri infernale”, în original „Infernal Affairs”, a avut premiera pe 12 decembrie 2002, în Hong Kong. A fost un răsfățat al festivalurile asiatice la vremea aceea, are 24 de premii și alte 26 de nominalizări, a avut două continuări, a fost plasat pe locul 30 în topul 100 al celor mai bune filme din lume, făcut de Empire’s Magazine, în 2010.

„Afaceri infernale”, un succes copiat pe toate continentele

În 2003, compania de producție a lui Brad Pitt, Plan B Entertainment, a cumpărat drepturile pentru un remake american. Numit „Cârtița”, în original „The Departed”, filmul i-a adus celebrului regizor Martin Scorsese primul și singurul premiu Oscar din carieră. Despre „Cârtița”, Andrew Lau, coregizor alături de Alan Mak al seriei „Afaceri infernale”, a declarat în Apple Daily: „Bineînțeles că filmul meu e mai bun, dar și versiunea de la Hollywood e destul de bună. Scorsese a făcut un film mai apropiat de cultura americană”.

Influența trilogiei „Afaceri infernale” nu s-a oprit aici. Povestea celor două „cârtițe” a fost reprodusă în mai multe lungmetraje în toată lumea, în seriale, în jocuri video. Cea mai nouă variantă, pe care o știm cu toții, este chiar acum pe micile ecrane: „Clanul”. Serialul de la Pro TV are un arbore genealogic respectabil: este adaptarea producției turcești „Içerde”, la rândul lui inspirat după „Cârtița”, care e remake după… „Afaceri infernale”.

Cum e programată trilogia „Afaceri infernale” la FilmCafe

1 – „Afaceri infernale” („Infernal Affairs”, 2002)

Regizor: Andrew Lau, Alan Mak

Actori: Andy Lau, Tony Chiu-Wai Leung, Anthony Chau-Sang Wong

La FilmCafe: pe 2 noiembrie, ora 22.00

Sinopsis oficial: Doi adolescenţi, Yan şi Ming, intră în rândurile poliţiei ca să ajungă ofiţeri de elită. Yan e dat afară pentru „comportament inacceptabil” şi va ajunge mai târziu mâna dreaptă a şefului triadelor, Hon Sam. Pe de altă parte, Ming rămâne în poliţie şi avansează în grad. Destinele li se întâlnesc într-un mod destul de complicat într-o zi, când fiecare din ei ajunge spion, unul al poliţiei, celălalt triadelor.

Trailer „Afaceri infernale”:

2 – „Afaceri infernale II” („Infernal Affairs II”, 2003)

Regizor: Andrew Lau, Alan Mak

Actori: Edison Chen, Shawn Yue, Anthony Chau-Sang Wong

La FilmCafe: pe 9 noiembrie, ora 22.00

Sinopsis oficial: Acţiunea din „Afaceri infernale II” este anterioară celei din prima parte a filmului. Chan, student la Academia de Poliţie, este exmatriculat pentru tăinuirea legăturilor sale de rudenie cu unul dintre şefii clanurilor mafiote. Înainte de a părăsi Academia, Chan e abordat de inspectorul Wong, care îi propune să se infiltreze sub acoperire în rândurile mafiei. Chan acceptă să revină în graţiile fratelui său vitreg, faimosul traficant de droguri, cunoscut sub numele Hau. Alături de Sam, un alt poliţist sub acoperire, Chan îşi începe riscanta misiune: uciderea lui Kwun, liderul Triadei şi tatăl lui Hau. Asasinarea şefului mafiot declanşează un război sângeros pentru putere între clanurile din Hong Kong. Hau reuşeşte să ia locul tatălui său şi dornic de răzbunare, începe căutarea asasinului.

Trailer „Afaceri infernale II”:

3 – „Afaceri infernale III” („Infernal Affairs III”, 2003

Regizor: Andrew Lau, Alan Mak

Actori: Tony Chiu-Wai Leung, Andy Lau, Leon Lai

La FilmCafe: pe 16 noiembrie, ora 22.00

Sinopsis oficial: Partea a treia din violenta sagă asiatică pune toate lucrurile în ordine. Suspiciunile care planează asupra inspectorului Ming cu privire la moartea colegului său, Chan, determină limitarea activităţii sale la munca de birou. După zece luni în care Ming redactează rapoarte, superiorii îi acordă o a doua şansă şi îl trimit din nou pe teren. Misiunea sa este aceea de a localiza spionii trimişi de Triadă în departamentul de poliţie. Primul suspect este un nou venit pe nume Yeung. Investigaţiile confirmă implicarea acestuia în afacerile ilegale ale Triadei şi prezenţa iscoadelor în rândul poliţiştilor. Astfel, o confruntare sângeroasă între poliţia din Hong Kong şi grupările mafiote care distrug oraşul devine inevitabilă.

Trailer „Afaceri infernale III”:

PE ACELAȘI SUBIECT
Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton