Sâmbătă, 5 noiembrie, TVR 1 prezintă, de la ora 14.30, un nou episod din seria de documentare „Adevăruri despre trecut”.
Sâmbătă, 5 noiembrie, TVR 1 prezintă, de la ora 14.30, un nou episod din seria de documentare „Adevăruri despre trecut”.
În cel de-al doilea episod al seriei, ajungem pe cea mai cunoscută stradă din Bucureşti, în anii ’80: „strada Kent”.
„De aici se cumpăra accesul spre restul mărfurilor interzise ale epocii. Era locul de unde procurai talonul de intrare la medici, funcţionari publici, profesori etc. Cartuşul de Kent făcea minuni în epoca de aur. Dacă-l plasai cui trebuia, te puteai considera aranjat”, a declarat Raluca Rogojină, producătorul seriei „Adevăruri despre trecut”.
„Strada Kent” se numea de fapt strada Sfântul Nicolae Tei şi se afla în zona Pieţei Obor, din Bucureşti. Toată lumea ştia de această stradă. Taximetriştii nu aveau nevoie de nicio explicaţie suplimentară atunci când le spuneai că vrei să ajungi „în Kent”. Toţi cei care voiau să facă rost de o ţigară bună mergeau pe celebra stradă. Ţigările ajungeau acolo de la românii care aveau posibilitatea să călătorească în străinătate – sportivi, securişti, generali şi erau puse în vânzare de femeile de etnie romă ce locuiau în zonă. Poliţia mai făcea raiduri, se mai făceau arestări pentru durate scurte de timp, însă. Afacerea a mers ca pe roate până în ’90, când Kentul a început să se găsească la liber.
În anii ‘80, cartuşele de Kent mai mult se „plimbau” decât se fumau. Se spune că un pachet de Kent era dus prin 10 locuri până ajungea să se fumeze: pacientul îl dădea la medic, medicul îl dădea la Sfatul Popular, cel de la Sfatul Popular îl dădea ca să obţină un bilet de concediu, cea de la bilete de concediu îl oferea profesorului de la şcoală şi tot aşa.
Pe lângă Kent – deschizătorul de uşi -, în anii ’80, românii învăţaseră zeci de alte tertipuri utile supravieţuirii. Erau anii în care se făcea bişniţă cu orice: playere, casete, spray-uri, săpunuri, geci din piele sau carpete „Răpirea din serai”. Cum în magazine nu se mai găsea nimic, cei care aduceau „marfă de afară”, orice fel de marfă, o vindeau pe nerăsuflate. Românii salivau numai la gândul unei banane sau al unei portocale verzui.
„Dacă Dacia era cel mai îndepărtat vis, măcar să te fi descurcat de nişte unt, carne sau zahăr. O cutie de Ness, o sticlă de Pepsi sau o pungă cu caramele bulgăreşti erau considerate deja mari fiţe…”, a mai spus Raluca Rogojină.
Vor povesti despre ce-au trăit atunci ei sau părinţii lor: Marius Manole – actor, Cornel Ilie – solistul trupei VUNK, Silvia Colfescu – scriitoare, Maria Cîrneci – interpretă de muzică populară, Serghei Mizil – fiu de fost demnitar politic și Nicole Cherry – cântăreaţă.
Votează şi TVmania te premiază!
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Te-ar putea interesa și:
1. Cătălin Ştefănescu aduce imagini în premieră la un „Un portret de secol”
2. Cătălin Ştefănescu, gazda unei noi emisiuni la TVR 2: „Un portret de secol”
3. Noua grilă TVR 2. Raluca Arvat (ex ProTV) prezintă Telejurnalul de la 19.00
4. TVR 1 are, de astăzi, cinci emisiuni de ştiri în grilă
5. TVR se reorganizează editorial: cum arată noile grile de programe