VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 8
A descoperit o lume nouă, pe care şi-a dorit să o protejeze, nu să o cucerească. Tumultoasa viaţă a lui Jaques-Yves Cousteau este, poate, a celui mai faimos „navigator” de secolul XX. La TVR 1, vedem vineri, 8 februarie, de la ora 21.00, aventura vieţii celui care a fost ofiţerul naval francez, exploratorul, activistul de mediu, realizatorul de filme, inventatorul, omul de ştiinţă, fotograful, autorul Jaques-Yves Cousteau, cercetătorul care a studiat oceanul şi toate formele marine de viaţă.
Filmul biografic „Odiseea” (L’ODYSEE – Franţa, Belgia, 2016), în regia lui Jerome Salle este bazat pe cartea „Capitaine de la Calypso”, de Albert Falco şi Yves Paccalet. La sfârşitul anilor ’40, ofiţerul de marină şi exploratorul Jacques-Yves Cousteau, soţia lui şi cei doi copii ai lor trăiesc într-un mic paradis, o vilă cochetă, pe malul Mediteranei. Graţie invenţiei sale, un costum de scafandru care-i permite să respire sub apă – botezat „Aqualung” – Cousteau îşi poate îndeplini marele vis: acela de a explora adâncurile oceanelor. O nouă lume se deschide în faţa lui şi, pentru a o descoperi, e gata să sacrifice orice altceva.
„Cu acest echipament, putem respira sub apă, liberi ca peştii. Graţie acestei invenţii, omul a putut să-şi împlinească visul de secole. Sub apă fiind, nu ai nicio greutate. Deasupra apei, ai fantastica lumină a soarelui, sub apă te scufunzi într-un albastru închis. Înoţi între aceste două lumi, departe de oameni, departe de zgomot, în linişte. Iar marea… marea te înconjoară, te poartă în ea”, spunea exploratorul vieţii subacvatice.
Cousteau a descris cercetările sale din lumea submarină într-o serie de cărţi, prima dintre acestea fiind cea mai cunoscută – The Silent World: A Story of Undersea Discovery and Adventure, publicată în 1953. Cousteau a regizat filme, notabilă fiind adaptarea documentară a lucrării deja menţionate, cu care a câştigat Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes în 1956. Jaques Yves-Cousteau a fost singurul care a câştigat Palme d’Or pentru film documentar până în 2004, când Michael Moore a primit un astfel de premiu pentru Fahrenheit 9/11.
Scene din „Odiseea” au fost filmate în câteva locuri spectaculoase din Croaţia – Golful Jagodna, Insulele Hvar, Vis şi Peştera Albastră Biševo.