Belgia aduce pe piaţă în ultimii ani unul dintre cele mai creative hotspot-uri pentru seriale de televiziune. Mica ţară europeană (cu aproape 11 milioane şi jumătate de locuitori, conform estimărilor din 2020), a reuşit să-şi construiască în mod constant reputaţia de pionier în producţia de seriale de televiziune, reuşind să lanseze internaţional scenarii şi formate absolut ingenioase, în care îmbină mai multe genuri.
Poate că nu sunt multe puncte în comun pentru, de exemplu, trei dintre cunoscutele seriale lansate de Belgia în ultimii ani – De Dan (The Day) – Cele două feţe ale crimei, Tabula Rasa şi 13 Geboden (13 Commandments). Dar toate cele trei se impun prin faptul că au reuşit să ţină publicul lipit de micul ecran datorită metodelor unice şi inovative de storytelling.
Trăgându-şi seva din Nordic noir-uri, noile seriale realizate de producătorii belgieni au reuşit să-şi creeze şi impună propriul tag – Belgian noir. Astfel că o ţară mică devine una dintre cele mai creative naţiuni din lume atunci când vine vorba despre crearea de conţinut tv pentru seriale de televiziune. „Sunt precum ciocolata belgiană aceste seriale – toate bucăţile sunt diferite într-o cutie, dar ceea ce face ciocolata belgiană altfel este umplutura, întotdeauna altfel, neconvenţională, dar evident, de calitate”, spune tânăra directoare de creaţie şi producător general Malin Sarah-Gozin (creativa responsabilă pentru seriile Tabula Rasa şi Clan).
Din 17 august, TVR 1 aduce pe piaţa din România, în premieră, unul dintre cele mai ingenioase astfel de seriale produse în Belgia. Este vorba despre Cele două feţe ale crimei (DE DAG – Belgia, 2018), un serial poliţist în 12 episoade, inspirat din poveştile de viaţa ale belgienilor şi cu actori de asemenea belgieni, în distribuţie: Sophie Decleir, Lukas De Wolf, Titus De Voogdt, Bert Haelvoet. Serialul va putea fi urmărit de luni până joi, de la ora 22.00.
Acţiunea seriei se desfăşoară pe parcursul unei singure zile, iar scenariul este construit într-un mod care va surprinde prin noutatea abordării: episoadele impare relatează evenimentele din perspectiva poliţiei şi a negociatorilor, iar episoadele pare prezintă perspectiva infractorilor şi a ostaticilor din interiorul băncii.
Într-o zi rece de iarnă, într-un orăşel flamand, un grup înarmat pune stăpânire pe o bancă, luând ostatici angajaţii şi clienţii aflaţi înăuntru. Poliţia reacţionează prompt, încercând să detensioneze situaţia şi să prevină posibile acte de violenţă. Poliţiştii şi experţii negociatori lucrează contra cronometru, dar, pe măsură ce ies la iveală tot mai multe informaţii, îşi dau seama că nu totul este ceea ce pare şi că adevărul nu e pictat doar în alb şi negru.
Telespectatorii vor fi martorii unui joc intens de-a şoarecele şi pisica, desfăşurat într-un spaţiu închis, în care, fiecare episod, prezentat din perspective diferite, dezvăluie un alt punct de vedere, astfel că simpatiile şi antipatiile noastre se modifică adesea, o dată cu fiecare lucru nou ieşit la iveală. Este o întreagă încrengătură de secrete pe care va trebui să le desluşim până când ziua (cea în care se desfăşoară acţiunea serialului) se sfârşeşte. Orele se scurg, viaţa personajelor atârnă de un fir de aţă şi nimeni nu poate fi considerat de încredere…