Homepage  / Știri / Televiziune

TVR nu va mai transmite Festivalul Internațional George Enescu 2019. Vom vedea concertele la Trinitas

TVR nu va mai transmite Festivalul Internațional George Enescu 2019. Vom vedea concertele la Trinitas

de Redactia Tvmania

Transmisiunile din cadrul Festivalului Internațional George Enescu 2019 vor fi preluate de televiziunea Trinitas.

În urma informațiilor apărute în presă cu privire la faptul că Televiziunea Română nu va mai transmite concertele din cadrul Festivalului Internațional George Enescu 2019, TVmania a cerut organizatorilor festivalului o reacție oficială. Aveți mai jos comunicatul primit la redacție.

 

Informații pe scurt privind parteneriatul dintre Artexim și TVR pentru acoperirea transmisiunilor din cadrul Festivalului Internațional George Enescu 2019

TVR a fost, până la această ediție, coproducător al Festivalului Internațional George Enescu, alocând evenimentului o echipă dedicată de jurnaliștiși tehnicieni. Problema centrală a schimbării partenerului de transmisiuni a fost imposibilitatea TVR de a aloca pentru festival două care de transmisiuni HD. Această situație a fost comunicată în cadrul întâlnirilor avute cu echipa de conducere a TVR, începândcu luna februarie 2019.

Succesiv au fost încercate variante de combinare a echipamentelor puse la dispoziție de TVR cu alte soluții: de la ideea împărțirii numărului de care pe locații cu alți parteneri, la încercarea de achiziționare a unor servicii etc.

Din păcate, lipsa carelor HD face imposibilă transmisiunea live a concertelor, în mediul online, preluarea lor de către alte medii, alte televiziuni, toate acestea ducând în final la limitarea vizionării spectacolelor din cadrul Festivalului Internațional George Enescu 2019de către un public mai larg.

Până acum, implicarea tehnică a TVR a constat în:

  • Preluarea imaginilor din concertele de la Ateneul Român și Sala Palatului în condiții tehnice optime
  • Realizarea agendei Festivalului și a unui studio video pe durata Festivalului
  • Difuzarea spectacolelor din cadrul Festivalului pe TVR3.

Pentru această implicare, Televiziunea Română primea drepturile exclusive de difuzare a concertelor (evaluată la peste 1 milion de Euro) și o sumă de bani pentru acoperirea unor costuri de producție, împreună cu statutul de coproducător.

În condițiile în care TVR a anunțat că nu mai poate pune la dispoziție echipamentele necesare, constând în care HD pentru preluarea și transmiterea spectacolelor din cadrul Festivalului Internațional George Enescu 2019, Artexim a încercat să găsească soluții de difuzare în condiții cât mai bune.

Din păcate, concertele de muzică clasică de înaltă calitate nu sunt un conținut suficient de atractiv comercial, iar drepturile, chiar într-o sumă mare, nu sunt o monedă de schimb interesantă pentru un canal de televiziune comercial. De asemenea, acoperirea tehnică necesară este una destul de mare și nu este ușor de disponibilizat echipament de transmisiuni pentru o perioadă de 23 de zile, atât cât durează ediția din acest an a Festivalului Internațional George Enescu. În mod evident,opțiunile de parteneriat nu au fost prea multe.

În acest context, Trinitas a oferit:

  • Care HD pentru Sala Palatului și Ateneul Român, însoțite de un număr de camere superior celui pus la dispoziție până acum
  • Disponibilitatea de a oferi spectacolele preluate și altor televiziuni
  • Realizarea unui studio în Piața Festivalului și unul la Sala Palatului pentru a intervieva artiști și participanți din cadrul Festivalului Internațional George Enescu 2019
  • Transmisiune online live a spectacolelor din cadrul Festivalului și transmisiune în Piața Festivalului
  • O stagiune dedicată Festivalului în programul propriu pentru întreaga perioadă a anului 2019.

Pentru această implicare,Trinitas TV nu a solicitat nicio sumă de bani și nici exclusivitate, ci numai calitatea de partener media principal pentru transmisiuni.

Discuțiile cu echipa de conducere a TVR s-au purtat începând din luna februarie a acestui an. Contractul cu Trinitas este discutat și în curs de semnare.

Credit foto: Cătălina Filip.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton