Homepage  / Televiziune

TVR revine asupra unei decizii de acum 10 ani și reînființează TVR Cultural și TVR Info

TVR revine asupra unei decizii de acum 10 ani și reînființează TVR Cultural și TVR Info

de Vasilica Rogozanu,

La aproape zece ani după ce Televiziunea Română a decis să închidă posturile TVR Cultural și TVR Info, Consiliul de Administrație al TVR a hotărât zilele trecute să reînființeze cele două canale. 

Hotărârea a fost luată cu 9 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” şi o abţinere, iar decizia relansării celor două canale este un răspuns la creşterea interesului publicului faţă de posturile TV tematice, a anunțat TVR. 

„Reînfiinţarea canalelor TVR Info şi TVR Cultural reprezintă un act de reparaţie. Nu trebuie să uităm cât de mulţi cetăţeni români au regretat desfiinţarea celor două posturi. Vom avea ocazia acum să le demonstrăm telespectatorilor cât de importante sunt aceste două proiecte pentru societate. Va fi o demonstraţie că există audienţă pentru producţii serioase şi de calitate”, a declarat Dan Cristian Turturică, Preşedinte – Director General al TVR. 

„TVR Cultural va accentua misiunea noastră în formarea culturală a societăţii, în spiritul gândirii libere, inovatoare şi creative, eliberând totodată grila TVR 3 pentru proiectele editoriale ale Studiourilor Teritoriale, aşa cum a fost conceput şi gândit”, a subliniat Dan Cristian Turturică.

TVR dorește să îşi mărească oferta de programe informative de calitate, bazate pe o documentare riguroasă, dar şi să aducă arta şi cultura cât mai aproape de telespectatori. 

Odată cu înființarea celor două posturi și grilele celorlalte trei postru vor suferi schimbări: SRTv urmează să definească mai bine identitatea canalelor TVR 1, TVR 2 şi TVR 3, prin grile predictibile, degrevate de programe impuse de necesităţi de moment, mai anunță postul public.

Desființarea celor două canale, o decizie contestată

Televiziunea Română anunțase acum 10 ani, pe 10 august 2012, printr-o hotărâre adoptată de Consiliul de Administraţie, că renunță la TVR Info şi TVR Cultural, urmând să „transfere” tipul de conţinut al ultimului către TVR 2. 

Desființarea TVR Cultural a atras proteste din partea opiniei publice şi a fost atacată într-o petiţie online ce a strâns mii de semnături, însă reacția publică nu a avut efecte, postul fiind închis în septembrie 2012. 
Decizia a fost luată pentru a reduce costurile (de 10, 3 milioane de euro pe lună la acel moment), în condițiile în care TVR Cultural avea un cost mediu de funcţionare de 320 de mii de euro pe lună, iar TVR Info de 878 de mii de euro.

„Nu văd de ce piaţa de cultură din România va suferi în vreun fel prin această restrucurare a Televiziunii Române. Dimpotrivă, este o îmbunătăţire a ceea ce înseamnă evenimente culturale”, declara, la momentul deciziei, Claudiu Săftoiu, șeful instituției.

foto: Inquam Photos

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton