Modifica setarile cookie
Homepage  / Disney Plus

„Ucigașul din Boston”, un caz care a pus America pe jar. Tot ce trebuie să știi despre filmul disponibil pe Disney Plus

de Andreea Hentea,

Pe 17 martie, platforma Disney Plus lansează filmul „Ucigașul din Boston”. Acesta urmărește povestea Lorettei McLaughlin (Keira Knightley), reportera care a găsit breșa din povestea criminalului care a terorizat întregul Boston în anii ʼ60.

Inspirat de faptele odioase ale criminalului în serie supranumit „Strangulatorul din Boston”, filmul „Ucigașul din Boston” (în original „Boston Strangler”) ilustrează povestea adevărată a reporterei Loretta McLaughlin (Keira Knightley). Aceasta a fost prima persoană care a făcut legătura între crime și a găsit punctul slab din povestea ucigașului.

actritele Carrie Coon si Keira Knightley

Alături de colega ei, reportera Jean Cole (Carrie Coon), Loretta s-a opus sexismului Americii de la începutul anilor ’60. Începând din 1962, cele două jurnaliste au scris nenumărate articole despre cel mai renumit criminal în serie al orașului, muncind într-un ritm istovitor pentru a pune femeile în gardă.

Loretta și Jean au urmărit cazul asumându-și riscuri imense și au reușit să dezvăluie corupția din cauza căreia a fost pusă la îndoială adevărata identitate a făptașului.

Ce s-a întâmplat în Boston

La începutul anilor ʼ60, Bostonul s-a confruntat cu un val de crime. Între 1962 și 1964, treisprezece femei singure, cu vârsta cuprinsă între 19 și 85 de ani, au fost ucise în zonă. Majoritatea au fost agresate sexual și sugrumate în apartamentele lor.

Nu a existat niciun semn de intrare forțată, iar poliția a presupus că victimele și-au lăsat atacatorul să intre, fie pentru că îl cunoșteau, fie pentru că îl credeau un om de serviciu, un angajat de la întreținerea clădirii sau un curier.

Atacurile au continuat, în ciuda publicității masive din mass-media după primele crime. Mulți locuitori ai orașului au cumpărat tuburi cu gaze lacrimogene și încuietori noi, iar unele femei s-au mutat din zonă.

Pe 27 octombrie 1964, un străin a intrat în casa unei tinere, dându-se drept detectiv. El a legat victima de pat, a agresat-o sexual și a plecat brusc. Descrierea făcută de femeie a determinat poliția să-l identifice pe atacator drept Albert DeSalvo. Când fotografia lui a fost publicată, multe femei l-au identificat, și ele, pe bărbatul care le-a agresat. Cu puțin timp în urmă, DeSalvo pozase într-un șofer care avea probleme cu mașina, încercând să intre într-o casă din Bridgewater. Proprietarul casei, viitor șef al poliției din Brockton, a devenit suspicios și chiar a tras cu pușca spre acesta.

DeSalvo nu a fost suspectat la început pentru omorurile prin sugrumare. Abia după ce a fost acuzat de viol a mărturisit, în detaliu, crimele din Boston. Inițial i-a povestit faptele colegului său de celulă, iar acesta i le-a raportat avocatului său, care și-a asumat și apărarea lui DeSalvo. Cum nu au existat dovezi fizice care să-i susțină mărturisirile, el a fost judecat pentru tâlhărie și infracțiuni sexuale anterioare și condamnat la închisoare pe viață în 1967.

În același an a evadat, declanșând o vânătoare de oameni pe scară largă. Imediat după evadare, DeSalvo s-a deghizat în subofițer al Marinei americane, iar a doua zi s-a predat, fiind transferat la închisoarea de maximă securitate Walpole. După șase ani a fost găsit înjunghiat în infirmeria închisorii. Ucigașul sau ucigașii lui nu au fost niciodată identificați.

Ucigașul din Boston – Albert DeSalvo, 1967

În iulie 2013, Departamentul de poliție din Boston, procurorul districtual al comitatului Suffolk și procurorul general din Massachusetts au anunțat rezultatele testelor ADN care demonstrează că DeSalvo era autorul crimelor.

Regizorul a crescut cu povestea

Regizorul și scenaristul filmului, Matt Ruskin (care a tratat povestea unei crime adevărate și în drama „Crown Heights”, din 2017), a crescut la Boston și a fost foarte interesat să ilustreze această poveste.

„Fiindcă am crescut în Boston, auzisem întotdeauna de «Strangulator» într-un sens foarte abstract, dar nu știam nimic despre detaliile cazului. În urmă cu câțiva ani am început să citesc despre el și am descoperit un subiect cu adevărat fascinant, povestea stratificată a acestui ucigaș în serie”, a povestit el pentru empireonline.com.

„Întotdeauna mi-au plăcut poveștile aduse la lumină de jurnaliști și, cercetând documentele, le-am descoperit pe aceste două ziariste, începând cu Loretta McLaughlin, care a conectat crimele și care, în reportajele ei, a dat numele strangulatorului din Boston. A fost monumental. Loretta a fost o reporteră foarte ambițioasă într-un domeniu dominat de bărbați, iar acest caz a fost un adevărat punct de cotitură pentru cariera ei”, a mai spus cineastul.

În vizită la familiile eroinelor

Matt Ruskin a avut șansa extraordinară de a descoperi o conexiune neașteptată cu eroinele poveștii sale. „Citind despre Loretta și despre colega ei, Jean Cole, cealaltă reporteră cu care lucra, am descoperit că nepoata lui Jean Cole este una dintre vechile mele prietene”, a spus Ruskin.

„Am sunat-o și i-am spus: «Jean Cole este bunica ta?». Ea mi-a confirmat, mi-a spus că o adorase și m-a prezentat atât familiei Lorettei, cât și familiei lui Jean. Toți m-au primit cu brațele deschise, mi-au dat acces la fotografii vechi, la decupaje din epocă și mi-au împărtășit toate poveștile pe care le știau.

În acel moment am fost cu adevărat captivat și am vrut, cu toată convingerea, să le spun poveștile”. Alături de Keira Knightley și de Carrie Coon și Morgan Spector (care i-au jucat pe parveniții soți Bertha și George Russell în serialul „Epoca de Aur”, difuzat de HBO Max), în film mai joacă Chris Cooper, Alessandro Nivola, Rory Cochrane și David Dastmalchian.

Alte filme inspirate de cazul din Boston

Răsunătorul caz a inspirat numeroase filme și cărți. Printre cele mai cunoscute se numără filmul lui Richard Fleischer din 1968, „Strangulatorul din Boston”, cu Henry Fonda, George Kennedy, James Brolin și Sally Kellerman, în care Tony Curtis a jucat rolul criminalului.

Au mai existat filmul lui Keith Walley din 2006, intitulat tot „Strangulatorul din Boston”, cu Mauro Lannini în rolul ucigașului, și cel al lui Michael Feifer din 2008, cu David Faustino în rolul lui DeSalvo.

De asemenea, numeroase seriale, printre care „American Gothic”, „Rizzoli & Isles” sau „Crossing Jordan” au făcut referiri la acest caz răsunător.

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te