Modifica setarile cookie
Homepage  / Ultimul număr

Ultima frontiera

de Redactia Tvmania

Oamenii au fost fascinati de corpurile ceresti inca dinainte de a afla ca Pamantul nu este plat, astonomia numarandu-se printre cele mai vechi si populare stiinte din lume.

Popoarele din antichitate au asociat corpurile ceresti cu zeii si au ridicat temple pentru a le venera, in timp ce primii astronomi au remarcat ca astrele au un comportament regulat, ceea ce a condus la realizarea calendarelor. Timp de mii de ani, gratie unor pasionati oameni de stiinta, omenirea a acumulat tot mai multe cunostinte despre Univers. Aparitia telescopului, la inceputul secolului al XVII-lea, a reprezentat un important pas inainte pentru astronomii care, pana la acel moment, puteau sa analizeze doar obiectele ceresti vizibile cu ochiul liber.

Comercializarea telescoapelor la scara larga a facut ca astromomia sa castige tot mai multi adepti in randul oamenilor obisnuiti. Astfel, s-a ajuns ca observatorii amatori, care studiaza cerul in timpul liber cu instrumente cumparate din magazine, sa joace un rol important in descoperirea si monitorizarea fenomenelor din spatiu.

Era calatoriilor spatiale
In urma cu 40 de ani, calea spre explorarea corpurilor ceresti de catre oameni a fost deschisa de Neil Armstrong, Edwin Aldrin si Michael Collins, echipajul misiunii Apollo 11, care au ajuns pe Luna la bordul rachetei Saturn V. Daca si alti 9 astronauti au mai ajuns de atunci pe suprafata Lunii, celelalte planete din galaxia noastra au fost explorate doar de sonde spatiale si roboti. Provocarea pentru omenire ramane insa deschisa, mai ales in conditiile in care se contureaza deja aparitia unui nou tip de turism, cel spatial, iar NASA a anuntat ca intentioneaza sa construiasca o baza permanenta pe suprafata Lunii pana in 2024 si, in cel mult 25 de ani, sa trimita astronauti pe Marte.

de Cristian Horga

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te