Homepage  / Advertorial

Umiditatea din pragul iernii este greu eliminat? Iată câteva sfaturi pe care le poți aplica!

Umiditatea din pragul iernii este greu eliminat? Iată câteva sfaturi pe care le poți aplica!

de Redactia Tvmania

Cui îi place mirosul umed și închis din locuință, care se instalează odată cu anotimpul ploios, continuă pe durata întregii ierni, până la încălzirea vremii primăvara? Problema nu constă doar în mirosul închis, ci și în igrasie, mucegai, mobilă stricată, copii răciți sau cu diverse alergii, tuse, strănut, și chiar probleme respiratorii.

Din fericire, în cazul în care te confrunți cu o casă asediată de umezeală ai la îndemână mai multe soluții pentru a ieși din impas, fără a-ți pune în pericol starea de sănătate generală. Unele dintre ele implică anumite costuri, însă altele sunt gratis, câtă vreme există timp și disciplină.

Iată cum poți scăpa de umezeala de pe perioada iernii:

În primul rând, ocupă-te de cauze

Oricând poți merge la un magazin de bricolaj pentru a cumpăra primul dezumidificator care îți iese în cale, însă dacă nu rezolvi cauza, efectele tot vor apărea. De cele mai multe ori, umezeala provine de la țevile fisurate de apă caldă sau rece, pentru care ai nevoie de ajutorul unui instalator bun.

De cealaltă parte, o altă sursă de umiditate din locuință poate fi chiar acoperișul sau faptul că locuiești la ultimul etaj al blocului. În această situație este necesară intervenția unei echipe specializate, care să verifice dacă hidroizolația este bună sau trebuie înlocuită. Totodată, cea de-a treia cauză a instalării umezelii în propria locuință poate fi obiceiurile noastre de gătit, dușurile îndelungate și chiar și uscarea hainelor la interior. 

Fă dușuri mai reci

Așa cum spuneam anterior, una dintre principalele surse ale umezelii în locuință este reprezentată de dușurile îndelungi cu apă fierbinte. Atunci când vrei să te relaxezi, apa fierbinte poate degaja o mulțime de vapori în baie care, dacă nu are sistem de ventilație sau geam, pot pătrunde în restul casei.

Aerisește locuința cât poți de des

Există o regulă simplă, conform căreia dacă afară nu este un nivel de umiditate ridicat poți regla valorile de la interior pur și simplu deschizând geamul. Curenții de aer trag vaporii de apă spre exterior, ajutându-te să scapi de umezeală mai repede. Chiar dacă este frig afară, continuă să aerisești zilnic locuința.

Păstrează gurile de aerisire curate

Cele mai multe apartamente sunt prevăzute cu guri de aerisire care se întâlnesc, în special, în baie și în bucătărie. Acestea asigură eliminarea gazelor toxice emanate de instalațiile de utilități, precum și a vaporilor de apă și a mirosurilor neplăcute. Iar dacă nu ai o hotă instalată în bucătărie, gura de aerisire este singura metodă eficientă de circulare a aerului.

Folosește-te de plante

Plantele nu doar că înfrumusețează locuința, dar asigură și un parfum plăcut, alungă insectele și contribuie, în mare măsură, la reducerea umezelii din locuință. Cele mai bune sortimente sunt: spathiphyllum, chamaedorea, iedera, feriga și tillandsia, plante cărora le plac spațiile umede.

Evită, pe cât posibil, să usuci hainele la interior

Se recomandă ca acestea să fie uscate pe balcon, în apropierea geamului, astfel încât umezeala să fie eliminată. Dacă nu dispui de balcon, atunci când le usuci la interior este indicat să alegi o încăpere cu geamuri mari, pe care să le deschizi larg, cât mai des.

Cumpără un dezumidificator

Fie că ai mai mulți pereți exteriori, fie că locuința este îndreptată spre nord sau din cauza unei inundații, trebuie să găsești o soluție eficientă pentru a îndepărta excesul de umezeală de la interior. O astfel de soluție poate fi un model modern de dezumidificatoare, la performanțele de care ai nevoie, cu consum redus de energie și eficiență maximă. Dacă nu știi de unde poți achiziționa dezumidificatorul potrivit, găsești modele de calitate și accesibile pe rohnson.ro! 

Astfel, poți alege variantele care colectează 10 litri/apă pe zi (foarte populare pentru uzul casnic), cele de 15-20 de litri de apă/zi sau chiar modele profesionale, care pot elimina până la 50 de litri de apă/zi, în cazul condițiilor speciale. 

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton