Homepage  / Articole

Un duel clasic: Brazilia – Olanda

Un duel clasic: Brazilia - Olanda

de Redactia Tvmania

[caption id="attachment_19337" align="alignleft" width="300" caption="Două echipe puternice în primul meci din sferturile CM 2010."][/caption]

Brazilia şi Olanda au oferit, de-a lungul timpului, câteva „bătălii” clasice. Cele două ţări s-au mai întâlnit de trei ori la Campionatul Mondial, de fiecare dată cu rezultate încântătoare pentru publicul larg.

A fost, mai întâi, victoria cu 2-0 a olandezilor în 1974, într-un meci teribil de violent, apoi partida adjudecată, dramatic, cu 3-2 de brazilieni, în sferturile de finală din 1994 şi, nu în ultimul rând, revederea din 1998, în semifinale, când sud-americanii s-au impus la penalty-uri.

Cele două se pregătesc de a patra dispută, programată azi, de la ora 17.00, la TVR 1, însă stilul ofensiv şi fluid cu care ne obişnuiseră în anii trecuţi nu pare să mai fie acolo.

Apărarea pe primul loc


Brazilia şi Olanda au multe în comun. Ambele au o istorie de fotbal atrăgător, ofensiv şi dinamic, care nu se potriveşte cu actualele versiuni. Ambele au sacrificat latura romantică a acestui stil de joc în favoarea uneia mai pragmatice.

În primul rând, şi selecţionata „Carioca”, şi „Portocala mecanică” preferă jocul cu doi închizători (deşi brazilienii ar nega acest fapt). Asta înseamnă un stil mult mai defensiv, în care, ca o consecinţă, ambele echipe folosesc câte un singur atacant central.

Pe de altă parte, e greu să combaţi rezultatele acestor „încarnări” defensive ale brazilienilor şi olandezilor la CM 2010. Olanda a terminat grupa sa cu trei victorii şi a trecut cu 2-1 (dar mai uşor decât o arată scorul) de Slovacia, în optimile de finală. Până acum, Brazilia a fost ţinută în şah o singură dată, de Portugalia, dispunând lejer de Chile în faza precedentă, după un 3-0 categoric.

Atenţie la Van Persie


Problema numărul unu pentru olandezi pare să fie oprirea lui Robinho, a cărui poziţie (undeva între extremă stânga şi atacant) înseamnă că nu e suficient de sus pentru a putea fi luat în primire de un fundaş lateral, dar nici atât de retras încât să fie responsabilitatea unui mijlocaş dreapta.

Cum olandezii preferă oricum atacurile pe partea dreaptă, unde operează electrizantul Arjen Robben, pregătiţi-vă de un meci care va curge puternic pe acel flanc, spre disperarea fundaşilor Gregory van der Wiel (Olanda) şi Michel Bastos (Brazilia), care duc greul pe acea parte a terenului.

De asemenea, va fi interesant de văzut cum se vor descurca fundaşii centrali brazilieni Lucio şi Juan împotriva „gazelei” Robin Van Persie. Cei doi preferă atacanţii puternici, după cum s-a văzut în duelul din grupe cu ivorianul Drogba, însă Van Persie e agil şi alunecos, iar asta nu e pe placul cuplului sud-american.

Cale liberă pentru finală?


Dincolo de astfel de calcule, istoria ne învaţă că învingătoarea de azi are şanse mari să ajungă până în finală. La fiecare dintre precedentele trei întâlniri, echipa care a câştigat clasicul duel a ajuns să joace ultimul act, cu Brazilia câştigând în 1994.

Dincolo de rezultatele precedente, e de notat faptul că învingătoarea de azi va da piept fie cu Uruguay, fie cu Ghana în semifinale (ultimele două joacă tot azi, de la 21.30), aşa că drumul spre finală pare mai neted pe această parte a tabloului. E greu de crezut că brazilienii şi olandezii nu se gândesc deja la asta, aşa că pregătiţi-vă pentru un meci pe cinste!

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton