Homepage  / Timp liber

Un festival insolit, la București. Când începe Bucharest International Dance Film Festival

Un festival insolit, la București. Când începe Bucharest International Dance Film Festival

de Andreea Hentea,

Desfășurat între 1 și 5 septembrie, Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) prezintă scurtmetraje de dans insolite. De asemenea, sunt pregătite și filme documentare, dar și experiențe VR imersive și live video mapping. Evenimentul propune o experiență originală și antrenantă.

Șapte locații din București sunt destinate evenimentelor din cadrul acestui festival.

Festivalul va mai găzdui, de asemenea, ateliere intensive și conferințe cu specialiști din domeniu, reunite sub tema „Potential Worlds”. Ediția din acest an a festivalului va fi deschisă de documentarul „Ailey”, regizat de Jamila Wignot. Acesta spune povestea fascinantă a celebrului dansator, regizor, coregraf și activist american Alvin Ailey. Proiecția va avea loc miercuri, pe 1 septembrie, la 20.30, la Cinema Elvire Popesco.

Trei titluri de neocolit

Festivalul va prezenta, de asemenea, trei documentare puternice și captivante despre deschizători de drumuri și evenimente artistice memorabile. Primul este „Sisters with Transistors”, regizat de Lisa Rovner, despre pionierele din industria muzicii electronice și sexismul din cauza cărora nu au fost răsplătite cu premiile meritate.

Al doilea se intitulează „512 Hours” și este regizat de Adina Istrate și Giannina La Salvia. Cele două s-au concentrat asupra celebrei expoziții-experiment a Marinei Abramović din 2014.

În fine, al treilea este „Summer of Soul”, apreciatul debut în regie al muzicianului Ahmir „Questlove” Thompson. Acesta a fost recompensat cu două premii la Festivalul Internațional de Film Independent de la Sundance din acest an. Filmul prezintă povestea nespusă a Harlem Cultural Festival. Evenimentul de proporții care a sărbătorit moștenirea, cultura și moda afro-americană în vara anului 1969.

34 de filme din 21 de țări, la BIDFF

Bucharest International Dance Film Festival propune publicului 34 de filme din 21 de țări. Acestea sunt grupate în două competiții, națională și internațională. BIDFF oferă premii în valoare de 1500 de euro pentru Cel mai bun film românesc și Cel mai bun film internațional.

Din juriul BIDFF 2021 fac parte:

  • Marlene Millar, una dintre cele mai renumite creatoare de film de dans din Canada,
  • Saddo, artist, ilustrator și muralist român și
  • Bogdan Theodor Olteanu, regizor român de film și teatru.

Experiențe video speciale

Festivalul prezintă, de asemenea, „Cosmogony”, un inedit performance digital live. Imagini cu dansatori virtuali sunt proiectate, prin video mapping, pe fațada Teatrului Odeon din București. Spectacolul va putea fi văzut pe 4 septembrie, la ora 21.00, iar accesul va fi gratuit.

Inovativul spectacol al companiei de dans elvețiene Cie Gilles Jobin folosește tehnologia de captare a mișcării în timp real pe care compania a dezvoltat-o. Dansatorii își conectează avatarurile în spațiile 3D de pe ecrane pentru a compune cosmogonia unei lumi virtuale în suspensie.

Cie Gilles Jobin, compania de dans condusă de Gilles Jobin, dansator, coregraf și regizor, este renumită pentru realizarea de proiecte în realitate virtuală (VR), realitate augmentată (AR) și realitate mixtă (XR).

Un alt eveniment inedit din cadrul festivalului este „BIDFF VR ’21”, susținut de Conceptual Lab. Acesta va avea loc între 3 și 5 septembrie la /SAC @ MALMAISON. Nouă lucrări cinematografice ale unor artiști consacrați și premiați vor compune un caleidoscop de lumi potențiale. Spectatorii vor călători în mijlocul triburilor din Kenya și al pădurilor amazoniene, în inima Indiei contemporane, pe alte planete și în realități paralele.

Tot despre inovație și provocări se vorbește și în cele șase scurtmetraje avangardiste japoneze care alternează între film și digital, tradiție și modern. Acestea se vor putea vedea duminică, 5 septembrie, de la ora 21.00, la MARe/Muzeul de Artă Recentă.

În cadrul „Immersive Storytelling Lectures” vor avea loc două evenimente adresate industriei de film și dans și deschise publicului, care se vor desfășura la Mare/Muzeul De Artă Recentă.

Creatori de film de dans renumiți precum Gilles Jobin și Weronika Lewandowska vor susține conferințe intensive prin care să contribuie la dezvoltarea profesională a industriei creative locale.

Pe 3 septembrie, la ora 17.00, la MARe/Muzeul de Artă Recentă are loc întâlnirea cu dansatorul, coregraful și regizorul elvețian Gilles Jobin.

Pe 4 septembrie, la ora 16.00, are loc prezentarea susținută de Weronika Lewandowska (regizoare, scriitoare și producătoare executivă „VR Nightsss”, doctor în studii culturale).

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton