Homepage  / Advertorial

Un oraș secret și cea mai devastatoare armă de pe pământ. Cum s-a născut Manhattan

Un oraș secret și cea mai devastatoare armă de pe pământ. Cum s-a născut Manhattan
8

de Redactia Tvmania

Acesta este un film despre un grup de bărbați și femei care își dezrădăcinează viața și se mută într-un oraș secret în mijlocul deșertului, pentru a construi cea mai devastatoare armă imaginată vreodată de omenire”.

 

Așa a rezumat Sam Shaw („Castle Rock”), creatorul „Manhattan”, povestea cunoscutei drame de epocă. Primul sezon, alcătuit din 13 episoade, are premiera la Epic Drama, joi, 25 februarie, la 22:15. Dar, la fel ca actorii spectacolului, Shaw nu vrea să spună întregul adevăr. El este ajutat să răspundă la întrebări de regizorul-producător Thomas Schlamme (West Wing, The Americans), care crede că, în realitate, Manhattan spune povestea celor ce se mută în Los Alamos, ce nu puteau vorbi nici măcar partenerilor lor despre munca pe care o făceau.

Cele două sezoane ale seriei spun povestea modului în care a luat naștere proiectul Manhattan – inspirat de evenimente adevărate, amestecând realitatea cu ficțiunea. După Pearl Harbor, președintele Roosevelt avea nevoie de o armă care să reprezinte nu numai puterea militară a Statelor Unite ale Americii, ci și una care să poată pune capăt războiului. Această armă a fost bomba atomică, aflată în curs de dezvoltare între 1943 și ’44 și la care au lucrat cele mai luminate minți ale țării, păstrând în același timp proiectul secret.

GPC_7262.NEFIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 8

John Benjamin Hickey („The Good Wife”) îl interpretează pe Frank Winter, fizicianul veteran care a fost unul dintre liderii proiectului. Potrivit actorului, personajul său crede că lucrează pentru un bine mai mare: scopul lor este de a crea o bombă mai bună, care să pună capăt războiului. Dar el trebuie să-și mintă chiar și soția, cu care este căsătorit de mai bine de douăzeci de ani, și față de care, în toți acei ani, nu a păstrat niciun secret. Soția lui Winter este interpretată de Olivia Williams, partenera lui Bruce Willis în faimosul Al șaselea simț, care descrie situația „ca o cină la care lumea e nevoită să păstreze tăcerea”. Ea crede că ar putea trăi cu un soț secretos, dar situația se dovedește a fi o provocare prea mare.

Secretele se strâng și în jurul personajelor mai tinere. Ashley Zuckerman („Succesiune”) își asumă rolul tânărului insolent, dar strălucit, Charlie Isaacs, și crede că, desi un moment de cotitură în istorie, despre Proiectul Manhattan nu se va vorbi în școli. Actorul relativ necunoscut până atunci a primit rolul datorită ochilor săi. Potrivit lui Schlamme, era ceva în ochii lui, de parcă ar fi păstrat un secret. O alegere evident perfectă. Soția lui Isaacs este interpretată de Rachel Brosnahan, care a primit deja un Emmy și două Globuri de Aur pentru rolul ei titular în Minunata doamnă Maisel. Conform actriței, în Los Alamos vor reuși să reziste cei care pot găsi o cale între bârfă și despre ceea ce se întâmplă de fapt.

Iar Manhattan este plin de secrete personale, militare sau științifice și, chiar dacă acțiunea se desfășoară cu 80 de ani în urmă, problemele și relațiile umane sunt încă actuale. Deși majoritatea evenimentelor sunt fictive, serialul nu are de ce să se rușineze când vine vorba de detalii – sau de imagini. Acuratețea istorică a fost supravegheată de oameni de știință recunoscuți.

Rezultatul este un serial extraordinar care traduce unul dintre cele mai mari secrete ale lumii oamenilor obișnuiți. Tensionat, dramatic și real, Manhattan își va dezvălui secretele începând cu 25 februarie, la Epic Drama.

Istoria.

Proiectul Manhattan a fost o acțiune de cercetare și dezvoltare ce a avut loc în timpul celui de-al doilea război mondial, în urma căreia s-au produs primele arme nucleare. Acesta a fost condus de Statele Unite, cu sprijinul Marii Britanii (care a inițiat proiectul original, Tube Alloys) și al Canadei. Din 1942 până în 1946, proiectul a fost sub conducerea generalului-maior Leslie Groves din Corpul de Ingineri al Armatei SUA. Fizicianul nuclear Robert Oppenheimer a fost directorul laboratorului Los Alamos, care a proiectat bombele propriu-zise. Întrucât districtele inginerești, prin convenție, purtau numele orașului în care erau situate, componenta armată a proiectului a fost numită oficial Districtul Ingineresc Manhattan, primul sediu central al proiectului fiind chiar vis-à-vis de primăria orașului New York, din Manhattan. Însă proiectul se desfășura în cel puțin zece locații. Manhattan a înlocuit treptat numele de cod oficial, Programul de Dezvoltare a Materialelor Înlocuitoare, incluzând întregul proiect. Pe parcurs, a absorbit și Tube Alloys, omologul său britanic. Proiectul Manhattan a început modest, în 1939, dar a ajuns să implice mai mult de 130.000 de angajați și să coste la acea data aproape 2 miliarde USD (echivalentul a aproximativ 23 miliarde USD în 2019).

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton