Homepage  / Știri / Televiziune

TVR 3 va difuza în weekend piesa de teatru „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov, cu Victor Rebengiuc

TVR 3 va difuza în weekend piesa de teatru „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov, cu Victor Rebengiuc

de Redactia Tvmania

Piesa de teatru „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov, în regia artistică a maestrului Yuri Kordonsky, un spectacol realizat în coproducţie cu Teatrul L.S. Bulandra, va fi difuzată în acest weekend de TVR. 

Piesa a fost programată în apropierea zilei de naștere a actorului Victor Rebengiuc, care a împlinit 88 de ani pe 10 februarie.

Astfel, spectacolul va fi difuzat, la TVR 3, sâmbătă, 13 februarie:

  • la ora 16.25* prima parte și
  • la ora 19.00* partea a doua.

*Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

Telespectatorii vor intra în viaţa unui „grup restrâns de oameni inteligenţi, talentaţi, moderni şi sensibili, pe care destinul i-a izolat pe o insulă – o izolare nu prin imensitatea apei, ci printr-o cumplită claustrare, realizată prin toate formele posibile”, după cum însuşi regizorul descrie universul piesei cehoviene.

Cine sunt ei? Alexandr Vladimirovici Serebreakov – profesor universitar alfat la pensie (interpretat de Victor REBENGIUC), Elena Andreevna – soţia lui (Ana Ioana MACARIA), Marina – dădaca bătrână (Mariana MIHUŢ), Maria Vasilievna Voiniţkaia – văduvă de consilier, mama primei soţii a profesorului (Coca BLOOS), Ivan Petrovici Voiniţki (Unchiul Vanea), fiul ei (Horaţiu MĂLĂELE), Sofia Alexandrovna (Sonia), fiica lui din prima căsătorie (Andreea BIBIRI), Mihail Lvovici Astrov – medic (Cornel SCRIPCARU), Ilia Ilici Teleghin – proprietar scăpătat (Ionel MIHĂILESCU), un argat (DEMETER András).

Pentru actorii din distribuție, acest spectacol pus în scenă în 2001 la Teatrul Municipal „Lucia Sturdza Bulandra” a însemnat un moment important al carierei lor, indiferent de generație, după cum mărturiseau, anul trecut, chiar de pe platourile de filmare ale producției:

Andreea Bibiri: „Este un spectacol care a reușit să reunească o trupă. Foarte, foarte puține spectacole reușesc să adune oamenii, să închege un nucleu în cadrul unui teatru. Cu acest spectacol s-a întâmplat lucrul asta. S-au unit, s-au creat punți peste generații și, efectiv a fost un fel de preluare, de dat mai departe între actori. A fost un miracol. L-am simțit toți. Suntem recunoscători pentru că s-a întâmplat așa și acesta este și motivul pentru care dorim să îl dăruim publicului spectator.”

Mariana Mihuț: „În acest spectacol, este cel mai mic rol, ca întindere, pe care l-am jucat vreodată, dar mi-am dorit atât de mult să lucrez cu Iura Kordonsky încât, când mi s-a explicat pe vremea aceea de la direcție că nu am ce juca, am exclamat: „Dar sunt doua babe acolo, cum n-am ce juca!”. Și aceasta a însemnat o întâlnire fericită cu un om extraordinar cu care, iată, colaborez de atâția ani. Atmosfera acestui spectacol este credincioasă lui Cehov și îl slujește foarte bine pe Cehov, pe care cu toți îl iubim. Iar colaborarea cu acești foarte mari actori și cu acest extraodinar regizor, la Televiziunea Română, este un prilej, mai mult decât fericit pentru noi toți.”

Scenografia este semnată de Elena Dmitrakova, iar traducerea este realizată de Moni Ghelerter şi de Radu Teculescu.

Pus în scenă la Teatrul Bulandra, în 2001, de unul dintre cei mai importanţi regizori ai momentului, „Unchiul Vanea” a fost printre cele mai longevive şi mai iubite spectacole din teatrul românesc, premiat atât în ţară cât şi în străinătate, jucat numai cu casa închisă. În anul 2014 Televiziunea Română a creat și înregistrat o adaptare a spectacolului, în studiourile TVR.

Ce piese de teatru difuzează TVR 3 în acest weekend

Conform comunicatului remis de postul de televiziune, programul difuzărilor pe TVR 3 devine:

  1. Vineri, 12 februarie, la ora 22.00*: – „Doctor în filosofie”, de Branislav Nušić, în regia lui Matei Alexandru
  2. Sâmbătă, 13 februarie, „Unchiul Vanea”, de Cehov, în regia lui Yury Kordonsky – la ora 16.25* prima parte și la ora 19.00* partea a doua
  3. Duminică, 14 februarie, la ora 20.00* – PREMIERĂ TV – „Sarmale cu dragoste”.
Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton