În spatele unei clădiri de pe strada bucureşteană Gheorghe Polizu, echipa coordonată de set designerul Cristi Niculescu a construit în două luni unul dintre decorurile folosite în film: Piaţa Martirilor, anul 1959. Pancarte ne anunţă că vine 23 august şi a 14-a aniversare a eliberării patriei noastre de sub jugul fascist şi clădirile sunt decorate cu steaguri roşii închinate Partidului Muncitoresc Român şi tricoloruri cu „Republica Populară Romînă”.
„Redland” – cum o numeşte regizorul Nae Caranfil – e o intersecţie (în care s-a montat piatră cubică pe jos) care reuneşte „Cantina Victoria” (unde se vinde şi loz în plic), Maternitatea Filantropia (Raionul 16 februarie, în faţa căreia stă parcată o ambulanţă de epocă), un magazin de plăpumi şi saltele, cizmăria „Mişu” şi Banca Naţională (Filiala 16 februarie), printre altele. Aceasta din urmă se află la numărul 13, cu ghinion pentru vara lui 1959, când a avut loc „marele jaf comunist”, subiectul peliculei lui Nae Caranfil „Closer to the Moon”.
Şase foşti membri ai nomenclaturii fură o maşină a Băncii Naţionale cu 1,6 milioane de lei, iar după arestare li se cere să reconstituie furtul pentru un film propagandistic. Povestea a mai fost spusă în documentarul „Marele jaf comunist”, din 2004.
30 de actori britanici
„Era un vechi vis al meu, oarecum adolescentin, de a face într-o zi un film care să semene cu cinema-ul cu care am crescut şi cel care m-a format, anglofon, în cea mai mare parte. Astăzi e un «challenge» pe care îl duc în spate”, a spus Nae Caranfil despre alegerea unei distribuţii străine pentru pelicula sa.
Chiar dacă povestea a fost gândită pentru actori români, regizorul spune că nu regretă schimbarea: se pierde o parte din savoarea replicilor în română, dar se câştigă prestaţia celor 30 şi ceva de actori străini. Filmările au ajuns la jumătate (au debutat pe 5 septembrie şi se vor încheia peste mai mult de o lună), iar Caranfil speră ca pelicula să fie gata de lansare în aprilie 2012.
Vera Famiga a povestit că s-a documentat, pentru a o juca pe Alice, chiar în parcul Cişmigiu, unde a vorbit cu mai multe mame despre cum era să trăieşti în comunism. Prezenţa în România a ajutat-o mult pe actriţa americană nominalizată la Oscar pentru rolul din „Sus, în aer” şi Farmiga a explicat că acum înţelege cât era de important atunci să ai o voce, să fii pro-activ.
Mark Strong (Max Rosenthal, în film) a acceptat rolul tocmai pentru că era vorba despre un regizor necunoscut, o ţară străină şi o poveste pe care nu o mai auzise până acum. Din distribuţie mai fac parte Harry Lloyd (Viserys Targaryen din „Urzeala tronurilor”), Christian McKay, Joe Armstrong şi Tim Plester.
Text: Monica Popescu
Mai jos puteţi vedea câteva imagini de pe platourile de filmare.
[imagebrowser id=337]