Modifica setarile cookie
Homepage  / Ultimul număr

Vestitoarea primaverii

de Redactia Tvmania

De la traditii antice legate de venirea timpurie a primaverii si pana la reclame in care „inveleste ciocolata in staniol”, marmota este un animal foarte important in traditia americana, dar si in unele tari din Europa.

In fiecare an, pe 2 februarie, in diverse localitati si parcuri nationale din Statele Unite si Canada se sarbatoreste „Groundhog Day” (in traducere corecta, „Ziua marmotei”). Aceasta sarbatoare americana are radacini adanc infipte in istorie. Initial, inainte de trecerea la calendarul gregorian, „Ziua marmotei” era celebrata la jumatatea perioadei dintre solstitiul de iarna si echinoctiul de vara. Scopul acestei sarbatori anuale este acela de a afla cat de timpuriu va veni primavara in acel an: daca marmota iese din vizuina sa si nu isi vede umbra din cauza norilor, atunci iarna se va termina repede; daca vremea este insorita, mamiferul isi vede umbra, se sperie si intra la loc in vizuina, atunci primavara va veni abia peste sase saptamani.

Veverite terestre
Marmotele sunt rozatoare din familia veveritelor, care traiesc in zone muntoase sau in zone de preerie. Exista 14 specii de marmota, care traiesc in Siberia, Asia, Europa, Statele Unite si Canada. Locuiesc in scorburi si hiberneaza in timpul iernii. Sunt animale sociale, care folosesc fluieraturi pentru a comunica, mai ales in caz de pericol. Desi sunt cunoscute si sub numele de „castori de pamant”, marmotele nu rod lemne, ci se hranesc in special cu ierburi, licheni, muschi, radacini, flori si bace (fructe carnoase cu seminte). Dintre toate speciile, marmotele din Insula Vancouver din Canada sunt in pericol de disparitie, cu mai putin de 100 de exemplare ramase. In Pakistan, marmotele aurii sunt evocate de Herodot, care povestea ca populatia locala folosea aceste mamifere pentru a cauta aur, pe care marmotele il descopereau si il scoteau singure din pamant. In noiembrie 2006, un cercetator francez chiar a descoperit persoane care mai apeleaza la aceste practici. In Australia si Mongolia, marmotele sunt vanate si mancate, fiind pretuite pentru carnea lor bogata in proteine, iar in Alpi exista un medicament facut din grasime de marmota, care este folosit cu succes in tratarea problemelor reumatice. La fiecare 3-4 ani are loc o intalnire internationala a biologilor specializati in studiul acestor mamifere rozatoare. Din 1991 incoace, acesti pasionati s-au intalnit in Italia, Franta, Rusia, Elvetia si Uzbekistan.

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te