Homepage  / Știri

Whoopi Goldberg, suspendată de ABC pentru afirmații antisemite. Actrița și-a cerut scuze

Whoopi Goldberg, suspendată de ABC pentru afirmații antisemite. Actrița și-a cerut scuze

de Cătălina Matei,

Celebra actriță nu va mai prezenta talk-show-ul „The View” de la postul ABC timp de două săptămâni, după ce a spus că Holocaustul a implicat „două grupuri de albi”. Whoopi Goldberg și-a cerut scuze ulterior, însă acestea au amplificat scandalul și mai mult.

ABC News a afirmat că Whoopi  Goldberg nu va mai prezenta emisiunea după „comentariile ei greşite şi dureroase”, potrivit Variety. Gazdă a talk-show-ului „The View” de la ABC, actrița a spus că genocidul nazist al evreilor „nu a fost despre rasă”. Deși și-a cerut scuze, ulterior a adus ofense în timp ce încerca să-şi explice afirmaţiile la o emisiune de noapte.

Scandalul a pornit d ela subiectul dezbătut în ediția de luni, când s-a discutat despre interzicerea de către un consiliu școlar din statul american Tennessee a unui roman grafic despre atrocitățile comise în lagărele naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Maus, romanul grafic creat de Art Spiegelman în anii ‘80 și câștigător al premiului Pulitzer, îi înfățișează pe evrei ca șoareci și pe naziști ca pisici. Cartea prezintă memoriile tatălui autorului, un evreu polonez care a supraviețuit holocaustului, iar de-a lungul timpului a câștigat o serie de premii literare. Consiliul școlii din Tennessee a spus că a interzis cartea deoarece profanarea, nuditatea și prezentarea sinuciderii sunt nepotrivite pentru copiii cu vârsta de 13 ani.

În timpul discuțiilor din cadrul mesei rotunde de la „The View”, Goldberg a declarat că a fost surprinsă că nuditatea din „Maus”, și nu Holocaustul în sine, este ceea ce i-a făcut pe cei din consiliul școlar să adopte o astfel de măsură.

Colega lui Whoopi Goldberg, Joy Behar, a replicat și a spus că preocupările legat de nuditate au fost probabil „un argument care să distragă atenția de la faptul că membrilor consiliului școlar nu le plac istoria care face referire la faptul că oamenii albi au făcut lucruri rele”.

„Ei bine, atrocitățile au fost comise de oamenii albi”, a comentat apoi Goldberg, referindu-se la Holocaust.

Reacția postul ABC

Iată ce a scris preşedinta ABC News Kim Godwin într-un mesaj către angajați, notează cei de la The Hollywood Reporter:

„Am suspendat-o imediat pe Whoopi Goldberg pentru două săptămâni ca urmare a comentariilor ei greşite şi dureroase. În timp ce Whoopi şi-a cerut scuze, am rugat-o să reflecteze asupra impactului comentariilor ei.

„Întreaga organizaţie ABC News este solidară cu colegii noştri evrei, prieteni, familii şi comunităţi. Aceste decizii nu sunt niciodată uşoare, dar necesare.

„Chiar săptămâna trecută am observat că la ABC News cultura este una motivată, incluzivă, respectuoasă şi transparentă. Comentariile lui Whoopi nu corespund acestor valori”.

„În emisiunea de astăzi, am spus că Holocaustul „nu este despre rasă, ci despre inumanitatea omului faţă de om”. „Ar fi trebuit să spun că este vorba despre ambele”, a scris actrița premiată cu un Oscar pe contul său de Twitter. „Poporul evreu din întreaga lume a avut întotdeauna sprijinul meu şi nu va renunţa niciodată. Îmi pare rău pentru durerea pe care am provocat-o”, a spus Whoopi Goldberg.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton