Homepage  / Ultimul număr

Yellowstone, butoiul cu pulbere al lumii

Yellowstone, butoiul cu pulbere al lumii

de Redactia Tvmania

Parcul Naţional Yellowstone stă pe un butoi de pulbere. Supervulcanul care îi alimentează gheizerele poate ştege oricând de pe faţa Pământului minunile naturale– şi nu numai – protejate de americani în ultimii 140 de ani.

Oamenii vânează şi pescuiesc în zona Parcului Naţional Yellowstone de cel puţin 11.000 de ani, iar coloniştii au aflat de existenţa acestui paradis natural la începutul secolului al XIX-lea. Primii exploratori povesteau exaltaţi despre fântânile arteziene naturale (gheizerele), noroiul care clocoteşte şi copacii împietriţi, însă relatările lor erau considerate simple mituri sau fabulaţii.

Yellowstone se bucură de statutul de zonă conservarata în special din cauza eforturilor lui Ferdinand V. Hayden. Pe parcursul unei expediţii finanţate de guvern, geologul a întocmit un raport detaliat, însoţit de fotografii şi picturi, prin care pleda pentru conservarea zonei. Demersul său l-a convins pe preşedintele Ulysses S. Grant să scoată regiunea de la licitaţie publică şi s-o transforme în primul parc naţional din lume, pe 1 martie 1872.

Citeşte textul integral în revistă

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton