Homepage  / Știri

„Căutare” a adus României singurul premiu la Cannes

„Căutare” a adus României singurul premiu la Cannes

de Redactia Tvmania

Palme d’Or-ul din acest an a fost acordat, ieri, coproducţiei Marea Britanie/Thailanda/Franţa/Germania/Spania „Lung Boonmee raluek chat” („Unchiul Boonmee, care îşi poate aminti vieţile trecute”), regizat de Apichatpong Weerasethakul. Pelicula are în centru povestea unui bătrân pe moarte, care începe să vadă fantome.

Juliette Binoche a plecat acasă de la Cannes cu trofeul pentru cea mai bună actriţă (acodrat pentru rolul din „Copie conforme”), Javier Bardem şi Elio Germano au impresionat juriul în filmul „Biutiful” (de Alejandro González Iñárritu), respectiv „La nostra vita” (regizat de Daniele Luchetti), iar cel mai bun regizor a fost numit Mathieu Amalric, venit la Cannes cu „Tournée” (peliculă laureată şi pentru punerea în scenă). Marele Premiu (Grand Prix) a fost acordat peliculei „Des hommes et des Dieux”, al lui Xavier Beauvois.

O singură producţie românească a plecat acasă cu un premiu de la a 63-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. Este vorba despre scurtmetrajul „Căutare”, care i-a adus regizorului Ionuţ Piţurescu premiul pentru „Cel mai bun scurtmetraj” în secţiunea „Quinzaine des réalisateurs”, alături de altă peliculă: „Mary Last Seen”, de Sean Durkin (SUA). Nouă scurtmetraje din România, Suedia, Olanda, SUA, Japonia, Franţa, Italia şi Canada au fost selecţionate în cadrul acestei secţiuni. „Căutare” a fost produs în cadrul Aristoteles Workshop, a fost filmat timp de patru zile şi jumătate, în septembrie anul trecut şi are drept subiect doi bătrâni care călătoresc cu o căruţă cu coviltir prin Câmpia Transilvaniei.

Premiul secţiunii „Un certain regard” (în cadrul căreia au concurat 19 filme şi 21 de regizori) a fost acordat de juriu, în unanimitate, coreeanului Hong Sangsoo şi peliculei sale, „Ha Ha Ha”.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton